A 2016-os Bussay Tramini a Csörnyeföldi Bussay pincészet egyik kiemelkedő fehérbora. Finoman száraz, fajtajelleges tramini, amelyben jól érezhetők a nagyhordós érlelés, ászokolás finoman fás jegyei.
A 2016-os Bussay Tramini egy ikonikus bor a Bussay Pincészettől, hiszen a csörnyeföldi Kövecs-hegy Traminija mindig is az ország legszebb tételei közé tartozott. Különleges tétel, fiatalabb testvérénél (2013 Tramini) egy évvel később került a palackba. Érdemes volt pihentetni. Illatában a rózsakert ajtaja kitárul egy egzotikus helyen, elrepít, felemel. Szájban a rózsa és virágaromák tobzódnak sárgabarack kíséretében, színes rózsaszirmokon lépdelünk. Habzsolós, húsos, tömjénes bor, melynek a fogyasztása maga az élmény.
Bussay Dóri zalai birtokáról szüretelt érett tramini, hordóban, spontán erjesztve és 1000 literes hordóban egy éven át érlelve. Finoman száraz, fajtajelleges tramini, amelyben jól érezhetők a nagyhordós érlelés, ászokolás finoman fás jegyei. Gyümölcsös, fűszeres, hosszú korty.
A bor az értékelések alapján 8,5 pontot ért el.
Az értékelések alapján a bor:
-
Színe 9,2
-
Illata 8,7
-
Íze 8,0
-
Utóíze 7,8
pontot ért el átlagosan, 22 kóstoló értékelései alapján.
Szöveges értékelések:
„Igen kellemes illatú fehér bor, érződik benne, hogy hordós érlelésű. Az ízében fellelhető a Zalai borvidék minden egyes zamata.”
„Szép, élénk szín. Finom illat, valamint könnyed, lágy íz. Jó kis lecsengéssel.”
„Ez igen finom fehérbor, mely mind szélviharban, villámlásban is jól fogyasztható. A nevéhez sokkal többet tartalmaz, hiszen ez nem mini hanem maxi, így legyen tramaxi.”
Fogyasztási tippek:
Évszaktól függően javasolt fogyasztási hőmérséklete: 11-12 C.
A bor ajánlott fehér húsú szárnyasokhoz.
A borral kapcsolatos cikkek az alábbi linken érthető el: Bussay Tramini 2016
Ehhez kapcsolódó tartalom: