Szakmai és borkedvelő körökben csak „rosékirálynak” nevezik, hiszen roséi évek óta a világ legjobb borai közé tartoznak. Évi 87 ezer palackos mennyiségben készülnek e fajta borai. Őszinte, szókimondó embernek ismerik.
A családi vállalkozást a Szekszárdi borvidéken 1994-ben, a rendszerváltás után alapították. A birtok alapját a Sióagárd-Leányvárban található szőlőterületek adják, ahol Pinot Noirt, Merlot-t, Portugiesert, Cabernet Sauvignont, Kékfrankost és Ezerfürtűt termesztenek. Ezen kívül Szekszárd legszebb részén, a Görögszó-dűlőben Kékfrankos- és Cabernet Franc– ültetvényük is van.
Összesen 20 hektár saját ültetvénnyel rendelkeznek, amelyhez 20 hektárt bérelnek. Minden évben a Kisbödő-dűlőből és a Palánki-hegyről öreg tőkékről kadarkát vásárolnak, amelyből helyi, tradicionális eljárással (fakád, ászokhordó) kadarka bort készítenek.
A pincészet vezető terméke a rozébor, ami elismertségével és palackszámával is elsődleges termék lett. Emellett könnyű, gyümölcsös fehér- és vörösborokat, valamint hordós érlelésű vörösborokat készítenek.
A Rosé készítés története
A rozékészítés egy későbbi történet. 1996-ban egy véletlen folytán kezdtek a rosé készítésébe. A leszüretelt szőlő mennyiségéhez az erjesztő tartály túl kicsinek bizonyult, és ekkor engedték le először a Kékfrankosból a mustot rosénak. Ez, a piac számára addig ismeretlen ízvilágú rosé annyira jól sikerült, hogy sorra nyertek vele a teszteket, borversenyeket.
Napjainkra a rosé teszi ki forgalmuk egy jelentős részét. Ezen borokkal több külföldi neves megmérettetésen is sikereket értek el. 2010-ben az öt Cannes-i éremmel a világ legsikeresebb rosé termelői közé kerültek. Jelenleg, körülbelül 15 éremmel rendelkeznek erről a versenyről.
További információkért látogass el a weboldalukra: www.duzsitamas.hu
Vagy keresd fel a facebook oldalukat!
forrás: duzsitamas.hu