A 2017-es Kamocsay Prémium Pinot Gris a Neszmélyi Hilltop borászat egyik kiemelkedő fehérbora. A bor illatában megjelennek az érett csonthéjasok, tavaszi virágok. Ízében érett gyümölcsökre hajazó jegyek – barack, mézes jegyek, diszkrét ásványosság figyelhető meg.
Annak ellenére, hogy ma Magyarországon meglehetősen megosztottak a borkedvelők a fajtát illetően, világszerte reneszánszát éli a szürkebarát, Angliában és az Egyesült Államokban is a kedvenc fajták között tartják számon.
Pinot Gris vagy Pinot Grigio?
A két elnevezés, amellett, hogy két eltérő nyelvet takar, két eltérő stílust is felfed a borfogyasztók előtt.
- A Pinot Grigio, mint stílus a könnyedségről, a sziporkázó savakról és az intenzív gyümölcskarakterről szól elsősorban. Az alkoholok is általában moderáltak, visszafogottak ebben a stílusban.
- A Pinot Gris, mint stílus, inkább ennek az ellentettjét mutatja: az ilyen néven forgalomba kerülő borok általában teltek, gazdagok, mélyek és rétegzettek. Elzász vagy Badacsony borai szépen mutatják ezt a stílust.
Nem véletlen, hogy a Kamocsay Prémium szürkebarát is ezt a kifejezést húzta magára. Egy igazi nehézbombázó a száraz fehérborok világában. Az sem véletlen, hogy gyakran a rozé után kóstoltatják, éreztetve, hogy ennek a bornak komoly súlya van.
Érett gyümölcsökre hajazó jegyek – barack, nektarin, mézes jegyek, virágok, diszkrét ásványosság jellemzi.
Ismertetői:
- Száraz fehérbor
- Neszmélyi borvidék
- Hilltop borászat
Kamocsay Prémium Pinot Gris 2017 fogyasztása:
Évszaktól függően javasolt fogyasztási hőmérséklete: 11-12 C.
Ajánlott velős pirítóshoz, vadpörkölthöz, érleltebb sajtokhoz (brie, grana padano)
A bor beszerezhető a borbolt.hu-n.
A bort az alábbi linken lehet értékelni:
Kamocsay Prémium Pinot Gris 2017 értékelése
Kóstold meg Te is és Értékeld a bort!
Ehhez kapcsolódó tartalom: