A 2016-os Kerekes Hárslevelű a Gyöngyöstarjáni Kerekes pince kiemelkedő, érett fehérbora. A Barnatanya dűlő andezittufás altalajú dűlő termése, október végi szüret, a termés töppedt, aszús és épp gyümölcs keveréke volt.
A 2016-os Kerekes Hárslevelű szalmasárga színű bor, a pohárba szagolva magabiztosan fellépő fehér húsú gyümölcsösséget, főként barackot érzünk. Kóstoláskor az első benyomást a jelentős test és alkoholtartalom mellett is szerephez jutó savak jelentik, amelyek azonban a korty második felében visszahúzódnak, és átadják a helyüket a beltartalom által létrehozott teltségnek, krémességnek. A kortyot az alkohol, a fűszerek karaktere és az érett aromatika jóvoltából édes hangulat hatja át. Fajsúlyos, erőteljes kompozíció a masszív fehérborok kedvelőinek.
A bor az értékelések alapján 9,0 pontot ért el.
Az értékelések alapján a bor:
-
Színe 9,2
-
Illata 9,2
-
Íze 8,8
-
Utóíze 8,5
pontot ért el átlagosan, 36 kóstoló értékelései alapján.
Szöveges értékelések:
„Mély arany színnel indít, erőteljes feltapadással a pohár szélén. Illatában mézes, hárs virágos, érett csonthéjas jegyek. Ízében remek egyensúly, a korty végén egy kis maradék cukor, igazi nagy testű fehérbor.”
„Pazar aranysárga szín, lassú olajos eséssel. Nem a tipikus könnyű bor a meleg nyári estére. Mézes kajszis íze kiválóan passzol a halhoz és könnyű salátához. De nyugodtan megkockáztat mindenki egy könnyű fagyit is hozzá. Nagyszerűen kiegészítené ez a bor egy gyümölcsfagyi izét.”
„Sötét arany szín, lassú feltapadás, mézes-nektáros illat. Ízében érett nyári almás, nektáros, érett barackos jegyek. Imádom.”
Fogyasztási tippek:
Évszaktól függően javasolt fogyasztási hőmérséklete: 12-13 C.
Ajánlott juhsajthoz, kemény sajtokhoz, káposztás ételekhez, vadszárnyashoz fehér mártással.
A borral kapcsolatos cikkek az alábbi linken érthető el: Kerekes Hárslevelű 2016
Ehhez kapcsolódó tartalom: