A változó borfogyasztási szokásokhoz igazodva egyre több alternatív borcsomagolási megoldás jelenik a piacon. Nem csak a palackméretek változatossága szolgálja ki a fogyasztói igényeket, de az üveg mellett számos más csomagolóanyag is szerepet kap. Vajon, honnan jött a 0,75 literes borosüveg kiszerelés?
A borosüvegek sokáig mindenféle méretekben léteztek. 1972-ben az Egyesült Államokban elégelték meg ezt a sokszínűséget és szabványosították a borosüvegek méretét. Űrtartalmát a gallon egyötödében határozták meg, ami picivel több, mint 750 ml. Európában 1973-ban tették kötelezővé. Tudni kell azonban, hogy a 750 ml nem egy légbőlkapott érték. A bort a 18. századtól kezdték üvegbe tölteni, miután rájöttek, hogy így jóval tovább eltartható, mint a fa- és cserépedényekben.
Az üvegfúvók egy szuszra körülbelül ekkora üvegeket tudtak fújni, a méretet tehát a tüdőkapacitás alakította.
A 0,75-ön túli világ Magyarországon sem ismeretlen. Több évszázados hagyomány a tokaji édes borok és aszúk fél literes palackja, ami a szabványosítás (ld. keretes) után is megmaradt. Vendéglátó egységekben előfordulnak kisüveges borok (van ilyenje többek között a Taschner és a Szent István pincészetnek) és egyre gyakoribbak például gyűjtői tételek esetében a 1,5 literes magnum palackok.
Ehhez kapcsolódó tartalom:
forrás: boraszportal.hu