20.9 C
Budapest
vasárnap, június 23
spot_img

Bárdos Sauvignon Blanc 2016

A Bárdos Sauvignon Blanc 2016 os évjárata a Mátrai Manosi dűlő remek műve. Igen intenzív illatú bor, mely a bodzavirághoz, fekete ribizkéhez hasonlítható a legjobban.

Ismertetői:

A sauvignon blanc a világfajták közül az egyetlen olyan, amelyet az aromatikus fehérborok között tartunk számon. A könnyedebb, vagy maximum közepes test mellett élénk savak jellemzik.

Legismertebb francia példái a Sancerre és a Pouilly-Fumé, míg a világ többi országában a Sauvignon Blanc vagy egyszerűen a Sauvignon kerül a címkére. Kaliforniában főleg a nyolcvanas években volt divatos a szőlőfajtából készült bort – Robert Mondavi nyomán – Fumé Blanc-nak nevezni.

Amíg hazánkban legtöbbször fajtaborként készítik el, addig a nemzetközi porondon gyakran lép fel a semillon házastársaként. A klasszikus páros leginkább Franciaország Bordeaux borvidékére jellemző, de több Újvilági követője is akad Ausztráliában vagy Kaliforniában.

- Hirdetés -

A legtöbb sauvignon blanc-ból száraz fehérbor készül, de önmagában, vagy a cuvée egyik alapanyagaként feltűnhet édes borokban is, amelyekben legfontosabb szerepe, hogy savaival ellenpólust jelentsen a maradék cukornak.

A híres édes és közkedvelt reduktív száraz fehérborokon túl mostanában egyre több borász kísérletezik azzal, hogy sauvignon blanc borát tölgyfahordóban erjessze, vagy érlelje. Ennek ellenére még az így készült borokat sem javasolják túl hosszú pincei tárolásra, legszebb példányai ugyan nem öregszenek hamar, azonban komolyabb fejlődés sem várható a palackos érlelésüktől.

A sauvignon blanc szőlő magától szívesen hajt gazdag lombozatot, épp ezért a szőlőt gondozónak erre különösen figyelemmel kell lenni, mivel előfordulhat, hogy a növekedés iránti vágya hátráltatja a gyümölcs megérlelésében.

A bor olyannyira jellegzetes, hogy rengeteg étellel alkot hosszú évszázadok óta különösen jó párost. Ennek egyik legszebb példája a friss, akár zöldfűszerekben megforgatott kecskesajt és a spárga. Elsősorban könnyű halakhoz, szárnyas ételekhez ajánlott friss élénk savainak köszönhetően.

A Bárdos Sauvignon Blanc 2016 fogyasztása:

Évszaktól függően javasolt fogyasztási hőmérséklete: 8 – 10 C.

Jó kóstolást kívánunk!

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek