A 2016-es Tornai Juhfark a Somlójenői Tornai pincészet egyik kiemelkedő friss fehérbora. A bor rendkívül összetett vibráló, a lekerekedett savak mellett komolyság, mineralitás és aszalt gyümölcsök sokasága keveredik egyszerre.
A Juhfark a legősibb magyar szőlőfajta A juhfark bora a megfelelő kezelés esetén szalmasárga, illata kevésbé jellegzetes, tiszta szőlővirág jellegű. Kevésbé aromás, ugyanakkor utóíze az olaszrizlinghez hasonló mandulás kesernyével jellemezhető. A fajta legnagyobb előnye, hogy szerény illatával és ízével kiválóan tudja megmutatni a termőhely jellegzetességeit. Savai évről évre megbízhatóak, cukortartalma viszont nagy tőketerhelés mellett csak évtizedenként kimagasló. Ezen tulajdonságai miatt jellemzően markáns savgerincű száraz borokat csinálnak a magasabb tőketerheléssel dolgozó gazdák. Alacsonyabb tőketerhelésnél intenzívebb illatú, aromájú, tüzes és olykor maradékcukorral rendelkező testes fehérbort ad. A fajta különlegessége, hogy még a teljes érettségben vagy akár a töppedt késői szüreteléskor is megbízható savtartalommal szüretelhető és emiatt a juhfarkból készült bor jó esélyekkel őrzi meg akár 6-8 éven át is a frissességét.
A Tornai Juhfark illatában érett körte, mandula, izgalmas fűszeresség, háttérben a fahordós jegyek is megjelennek. Túlérett aromák dominálnak illatban, mellette köves-ásványos jegyek jelennek meg. Ízben rendkívül összetett, vibráló, a lekerekedett savak mellett komolyság, mineralitás és aszalt gyümölcsök sokasága keveredik. Hosszú utóízében még sok izgalmat rejteget.
Ismertetői:
- Száraz fehérbor
- Nagy-Somlói borvidék
- Tornai pincészet
Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű száraz fehérbor.
A Tornai Juhfark fogyasztása:
Évszaktól függően javasolt fogyasztási hőmérséklete: 11-12 C.
Frissen sültek, fűszeres sertéshúsok, vagy érett sajtok kiváló kísérője lehet.