Tűzkő Cabernet Franc 2014

Tűzkő Cabernet Franc 2014


A cabernet franc egyike a világ húsz legelterjedtebb szőlőfajtájának, annak ellenére, hogy a nagy testvér árnyékában él,

Ismertetői:

Ma a bordeauxi borvidék hat legkiterjedtebb termőterületű vörösborszőlő fajtájának egyike, a híres francia cuvée borok meghatározó szőlőfajtája. Gyakran a cabernet sauvignonnal elegyesen ültetik. Bora kiváló, fajtajelleges, sokrétegű: az érett gyümölcsösség mellett kellemesen fanyar, nagy extrakt tartalmú, bársonyos, sötét bíbor színű, ideális vörösbor.

Magyarországon is régóta ismert, mindig különlegességnek számított; az egri bikavér egyik alkotó fajtája.

Borászati szempontból a cabernet franc sok közös tulajdonságot mutat a cabernet sauvignonnal: legfontosabb, hogy mindkét fajta kiemelkedő minőségű, élénk savakban gazdag bort ad. A cabernet franc önállóan és más borokkal házasítva is kiváló. Legtöbbször savignon-nal és merlot-tal keverik, így készül a francia cuvée (cabernet franc, savignon, merlot).

A cabernet franc bor mélyvörös színű, száraz minőségi vörösbor, jelentős extrakt és élénk csersavtartalommal. Illatában a piros bogyós gyümölcsök – főként a málna, szilva, cseresznye és eper – jelennek meg, borsos fűszeresség és hosszú utóíz jellemzi. A tölgyfahordós (barrique) érlelés különleges ízekkel „öltözteti” fel a cabernet franc bort: a mikrooxidáció révén különleges aromák, ízek és zamatok szabadulnak fel – legtöbbször vanília, dohány, kókusz valamint kellemes füst aroma jelenik meg –, az érő bor savai finomodnak.

A cabernet franc bora a nemes, fűszeres húsételekhez igazodik leginkább. A cabernet franc fiatal borai jól harmonizálnak a könnyű halételekkel és az angolosra sütött marhahúsételekkel. A nehezebb – marhabélszínből, hátszínből főzéssel és párolással készült – ételek, vadételek vagy barnamártással kínált húsételekhez, továbbá fűszeres, kemény sajtokhoz a lekerekedett, idősebb, puhább csersavú cabernet borok illenek.

Tehát egy száraz, testes, finoman barrique érlelésű és gyümölcsös fajtabor beszélhetünk, mely tökéletesen érett, vagy késői szüretelésű szőlőből készült. 300 literes barrique hordóban érlelt, majd acéltartályban tárolt, ízében meggy és dohány is felfedezhető.

A Tűzkő Cabernet Franc 2014 fogyasztása:

Évszaktól függően javasolt fogyasztási hőmérséklete: 12– 13 C.

Jó kóstolást kívánunk!

 

A következő posztok érdekelhetnek

Bortkostolunk Toplista | TOP 5 BOR
hamarosan...

Harsányi

Ciróka Furmint 2016

hamarosan...

Mészáros

Cabernet Sauvignon 2016

hamarosan...

Kamocsay Prémium

Pinot Gris 2017

hamarosan...

Böjt Gergő

14' Cuvée 2014

hamarosan...

Bardon

Meszes Furmint 2016

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!