4.8 C
Budapest
csütörtök, április 25
spot_img

Hajós-Bajai borvidék

A Hajós Bajai Borvidék az alföldi régió délnyugati részén 15 települést foglal magában. A kiváló talaj és a sík terület miatt a hirtelen lehulló nagyobb mennyiségű csapadék sem folyik el a területről, így a vízigényesebb, kiváló minőséget adó fehér borszőlő fajták is termeszthetők.

 

Földrajzi elhelyezkedése

A Hajós-Bajai Borvidék az alföldi régió délnyugati részén terül el, a Bácskai-löszhát nyugati lejtőn.

A Hajós bajai borvidék területe

15000 Ha (ebben nincs I. osztályú terület). A szőlővel betelepített terület: kb 2200 Ha

A borvidék települései

Baja, Bátmonostor, Borota, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma. Hajós, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Rém, Sükösd, Vaskút

- Hirdetés -

Területi adottságok

Klímája az Alföldi Borrégión belül a legkedvezőbb: környezetéhez képest magasabb tengerszint feletti magasság csökkenti a tavaszi és téli fagyokat, de a fagykár még így is elég jelentős, az átlagosnál több a napsütéses órák száma. Talaja lösz, és löszös homokon vályogtalaj.

A borvidék történelme

A kezdeti folyóéri, ártéri szőlőtermesztés a XV. Század teljesen önálló termelési ággá fejlődött. A XVI-XVII. századi népmozgásoknak köszönhetően eljutott erre a borvidékre a balkáni eredetű szőlőművelési forma, és a Kadarka szőlőfajta. XVIII. Század első felében Mária Terézia rendeletben szorgalmazta a szőlőtelepítést a vidéken, és ebben az időben német ajkú lakosság telepedett le, akik hozták a nyugati szőlő- és borkultúrát. Ennek nyomai a hajós pincefalun mai napig is lehet látni. A német borosgazdák szakértelme nagyban hozzájárult a vidék hírnevének növekedéséhez. A filoxéra vészt követően a szőlőültetvények területe és fajtaösszetétele jelentősen bővült.

A borvidék szőlőfajtái

 

Forrás: vinopedia.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek