Móri borvidék

Móri borvidék


A Móri borvidék borai jellemzően fehérborok. Az Ezerjó- amely ma már a hungaricumok közé tartozik- a 19. századi filoxéra- vészt követő újratelepítések során lett a fő szőlőfajta a borvidéken. A móri bor, így az Ezerjó is kemény, későn érő borfajta.

 

Földrajzi elhelyezkedése

Két hegység, a Vértes és a Bakony között húzódik meg a festői szépségű Móri árok. Itt terül el a mindössze hat települést magába foglaló borvidék.

A Móri borvidék területe

2000 Ha (ebből 1500 Ha I. osztályú). A szőlővel betelepített terület:kb 800 Ha.

A borvidék települései

Csákberény, Csókakő, Mór, Pusztavám, Söréd, Zámoly

Területi adottságok

A borvidék klímája a hűvösebbnek mondható az átlagnál, enyhe tél, sok légmozgás jellemzi. A nyári napsugarak a szőlők nagy részét éri, a legtöbb csapadék is ebben az évszakban esik. Közepesen hűvös, viszonylag csapadékos idő a jellemző.

Történelme

A bor és szőlőtermesztés kultúrája egészen a római korig nyúlik vissza, amit majd az Avarok is ápolnak. A Honfoglalás idejében Mór lakott terület volt, Árpád törzse ide telepedett le. A XIV. századi iratok rendszeresen említik a szőlőt, míg Mór település neve először a XV. Században kerül megemlítésre. A vidék szőlő és bor kultúrája a XVI. Századra teljesen kifejlődik, sokan a betegségeket megelőzvén rászoknak a borfogyasztásra, és kialakul egy borivó társadalom. A török hódoltság idején a vidék csaknem teljesen elnéptelenedik, és megakad a fejlődésben. Természetesen ez  a szőlő pusztulását is okozza. A XVIII. Században, mikor újraindul a vidék bortermelése, már nem a régi hagyományok feltámasztásáról van szó, hanem egy teljesen új gazdasági korszak megalapozása. A főleg német telepesek által lakott vidéken a kapucinusok bizonyultak a legjobb szőlőtermesztőknek. Mór község képviselő-testülete 1901-ben kérvényezte, hogy „Mór és vidéke, önálló borvidék szerepelhessék”, mert addig a Neszmélyi borvidékhez tartozott.

A borvidék szőlőfajtái

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

 

Forrás: vinopedia.hu

 

A következő posztok érdekelhetnek

Bortkostolunk Toplista | TOP 5 BOR
hamarosan...

Harsányi

Ciróka Furmint 2016

hamarosan...

Mészáros

Cabernet Sauvignon 2016

hamarosan...

Kamocsay Prémium

Pinot Gris 2017

hamarosan...

Böjt Gergő

14' Cuvée 2014

hamarosan...

Bardon

Meszes Furmint 2016

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!