4.8 C
Budapest
csütörtök, április 25
spot_img

Nagy-Somlói borvidék

A Somló hegy a fehér szőlők termőterülete, a legelterjedtebb fajta az olaszrizling, emellett jellegzetes somlói fajták a juhfark, a furmint, a hárslevelű és a tramini. Szakértők szerint a juhfark egyedül a Somlón tudja elérni a legjobb minőséget, ezért ez számít a Nagy-Somlói borvidék húzó borának.

 

A Somlói borvidék hazánk legkisebb borvidéke, mivel 1998-ig egyedül a Somló lejtőire korlátozódott. Az 1998-as bortörvény életbelépésével kibővült hazánk legkisebb történelmi borvidéke. Ide tartozik a Somló két „kisöccse”, a Kissomlyó és a Ság hegy. Ezzel a változással a három vulkanikus eredetű tanúhegyünk egy borvidéket alkot.

A Nagy-Somlói borvidék területe

600 Ha (ebből 450 Ha I. osztályú) A szőlővel betelepített terület kb. 550 Ha.

- Hirdetés -

A borvidék települései

  • Somló-hegyi körzet: Borszörcsök, Doba, Somlójenő, Somlószőlős, Somlóvásárhely
  • Kissomló-Sághegyi körzet: Borgáta, Celldömölk, Kemeneskápolna, Kissomlyó, Mesteri

Területi adottságok

Magyarország legkisebb borvidékén 550 hektáron folyik a szőlőtermelés. Érdekessége, hogy a Somló hegy északi oldalán folyik a termelés, így majdnem körbe érnek az ültetvények.

A Balaton hőmérséklet kiegyenlítő hatása itt már alig érvényesül, a nyár mérsékelten meleg, a telek viszonylag enyhék. A Somló hegy aktív vulkán volt, a hegyet bazalt borítja, és sokszor úgy tűnik, mintha a szőlőtőke magából a bazaltból nőne. Ezért is a somlói borokban sokkal erősebben lehet érezni az ásványi jelleget.

A borvidék történelme

A vidéken a rómaiak korában indult meg a szőlőtermesztés, és a borkészítés. A hajdani egyházi birtokon aszúborokat is készítettek, mivel a napsütéses hegyoldalon gyakran aszúsodik, betöppednek a szőlőszemek. A borvidék egyik vezető bora a Furmint, amit IV. Béla általi telepeseknek köszönhetünk.

A Habsburgok kedvelt itala volt a Somlói, a Nászéjszakák bora, mivel abban a hitben fogyasztották, hogy aki a nászéjszaka előtt iszik belőle, fiút fog nemzeni. Ebben az időben a Somlói borvidék hírneve vetekedett a Tokajiéval. Mára a régi, különleges fajtákat felváltotta a kevésbé minőségi, ámde bőven termő szőlőfajták. A Somlói borvidék egyik nagy problémája a túlzottan felaprózott, parcellásított birtokszerkezet.

A borvidék szőlőfajtái

 

Forrás: vinopedia.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek