29 C
Budapest
péntek, július 12
spot_img

Pannonhalmi borvidék

A Pannonhalmi borvidéken a szőlők gyökerei nemcsak a lankás völgyek-dombok löszös, homokköves talajába hatolnak mélyre, de a történelmi múltba is, ezért a mai napig a környék történelmi, kulturális értékei is táplálják a szőlőtőkéket, nemesítik az érdeklődő borokat.

 

Földrajzi elhelyezkedés

A borvidék a Dunántúl északnyugati részében, a bakonytól északra, a Kisalföld szélén helyezkedik el. A borvidék közigazgatásilag Győr-Moson-Sopron megyében található, és legmagasabb pontja is csak 317 m.

A Pannonhalmi borvidék területe

4000 Ha (ebből 3300 Ha I. osztályú). A szőlővel betelepített terült kb. 630 Ha.

A borvidék települései

Écs, Felpéc, Győr-Ménfőcsanak, Győrság, Győrszemere, Győrújbarát, Kajárpéc, Nyalka, Nyúl, Pannonhalma, Pázmándfalu, Ravazd, Tényő

- Hirdetés -

Területi adottságok

Klímája a többi magyar borvidékhez képest közepes. Évi középhőmérséklete 10 °C körüli, az évi napsütéses órák száma 2000. Az éves csapadék 600-650 milliméter, aszályos évek nagyon ritkák.

Történelme

A szőlőtermesztés hagyománya szorosan kötődik a Pannonhalmi Apátsághoz. Az első bencések 996-ban jöttek Magyarországra, majd a Szent Márton hegynek hívott dombon telepedtek le. A rend papjai hirdették a szőlőtermesztés fontosságát, mikéntjét.

A XIII. században a szőlőtermesztés királyi fennhatóság alá vonták, majd a török hódoltság alatt a környék teljesen elnéptelenedett. A törökök kivonulása után ismét felvirágzott a szőlőtermesztés, és fontos megélhetési forrássá vált.

A XIX. századi nagy filoxéra járvány az ültetvények 80%-t kipusztította, és az újratelepítések során vált az olaszrizling a térség vezető borává. A járvány előtti betelepített terület nagysága elérte a majdnem 2000 hektárt, mára viszont alig 630 Ha-on folyik a termelés.

Itt alapították Magyarország első főiskoláját. A szőlőtermesztés első írásos emléke a Pannonhalmi Apátság alapítólevelében található.

1980-ban vált önálló borvidékké.

A Pannonhalmi borvidék szőlőfajtái

 

 

Forrás: vinopedia.hu

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek