4.8 C
Budapest
csütörtök, április 25
spot_img

Soproni borvidék

Sopron a kékfrankos fővárosa, ezen kívül jelentős ültetvények még a Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Merlot, és a Pinot Noir is megtalálhatóak a Soproni borvidék területén. A fehérborfajták közül pedig a Zöld Veltelini, a Chardonnay, a Tramini, a Zenit, a Sauvignon Blanc, és a Korai piros Veltelini emelhető ki.

 

Földrajzi elhelyezkedése

A Soproni Borvidék az Alpokalján, a Fertő-tó déli partján és a Soproni-hegységben terül el. Valaha egy borvidéket alkotott a Ruszt környéki területekkel.

A Soproni borvidék területe

4300 Ha (ebből 3300 Ha I. osztályú). A szőlővel betelepített terület: kb. 1800 Ha

A borvidék települései két körzetre oszlanak

  • Soproni körzet: Fertőboz, Fertőendréd, Fertőrákos, Fertőszentmiklós, Fertőszéplak, Harka, Hidegség, Kópháza, Nagycenk, Sopron
  • Kőszegi körzet: Cák, Csepreg, Felsőcsatár, Kőszeg, Kőszegdoroszló, Lukácsháza, Vaskeresztes

Területi adottságok

A borvidékre jellemző időjárás a hűvös nyár, enyhe tél, és a gyakori szél. Borvidékeink közül a legcsapadékosabbnak mondható.
Talaját mészkő, kristályos pala, lösz, vályog, barna erdőtalaj és pleisztocén homok alkotja. A borvidék klímája alkalmas a késő szüretelésű borok előállítására is.

- Hirdetés -

Történelme

Magyarország egyik legrégibb történelmi hagyományokkal rendelkező borvidéke, eredete egészen a keltákig vezethető vissza, Keresztülhaladt rajta a rómaiak borostyán útja, amelynek köszönhetően fontos kereskedő város volt Sopron. A borvidék borainak legnagyobb felvásárlói Német-,Cseh-, és Lengyelország voltak.
A folyamatosnak mondható Alsó-Ausztriai bevándorlók betelepedése a XIV. században volt a legintenzívebb.
A XIV. században már Magyarország legjelentősebb borvidékei közé sorolható.
A városra jellemző, hogy a pincéket nem a szőlőhegyekbe telepítették, hanem a városokban a lakóházak alá építették, és ez főleg nagyobb biztonságot nyújtott a gazdáknak.
A filoxéra járvány itt is felütötte fejét, amely után Soproni borvidékre főleg a kékszőlő, ezen belül is a kékfrankos termelése kiemelkedő.

A borvidék szőlőfajtái

 

Forrás: vinopedia.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek