26.9 C
Budapest
kedd, május 28
spot_img

Villányi borvidék

A Villányi borvidék úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében. Magyarország egyik legfejlettebb bortermő vidéke ez. Sikerét egyesek a nagyüzemi termelés alatt összeszokott kiváló szakembereknek, mások az idetelepült svábok kitartásának tulajdonítják.

 

A Villányi borvidék esetében két nagy településhez kötődő, eltérő arculatú termesztésről beszélünk. Villány tüzes vörösborjairól és modern technológiájáról híres, míg Siklós kissé háttérbe szorult fehérboraival.

Földrajzi elhelyezkedés

Hazánk legdélebbi borvidéke a Villányi-hegységet öleli körül, a magasabban fekvő dűlőkből szinte „átlátni” Horvátországba.

A Villányi borvidék területe

4500 Ha (ebből 3800 Ha I. osztályú). A szőlővel betelepített terület kb. 1800 Ha.

- Hirdetés -

A borvidék települései két körzetre oszlanak

  • Villányi körzet: Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Villány, Villánykövesd
  • Siklósi körzet: Bisse, Csarnóta, Diósviszló, Harkány, Hegyszentmárton, Kistótfalu, Márfa, Nagytótfalu, Siklós, Szava, Túrony, Vokány

Területi adottságok

Mérsékelten meleg és nedves éghajlatú, jelentősebb mikroklímabeli elérést a hegységi és síksági területek között találhatunk, elsősorban a kitettségből adódóan.

Villányi hegység déli lejtőinek éghajlati és talajadottsága igen kedvező feltételeket biztosít a magas színvonalú szőlőtermesztéshez.

Történelme

A legenda szerint a Honfoglalás után Bor vitéz és népe ezen a vidéken telepedtek le, ők fejlesztették a borkultúrát, sőt maga a nedű is róla kapta a nevét.

Az évezredes hagyományokra visszanyúló szőlészetnek és borászatnak mindig is vezető szerepe volt Villányban, A török idők utáni betelepítéseket követően a XIX. századi vasútépítés ad új lendületet a régiónak sok középület, egyházi polgárias lakóház épült. A filoxéra vész az első, majd az első világháborút követő szerb megszállás és a Dél-vidék elcsatolása komoly piacvesztést, és hanyatlást okozott. A második világháborút követő szocialista gazdálkodás módot felváltotta a rendszerváltás utáni gazdálkodási trendek, amelynek köszönhetően gyors virágzásnak indult Villány, minőségi borkereskedelembe bekapcsolódó magán gazdaságok kapcsán felgyorsul a települések fejlődése is, virágoznak a családi pincészetek.

A borvidék szőlőfajtái

 

Forrás: vinopedia.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek