29 C
Budapest
péntek, július 12
spot_img

Zalai borvidék

A Zalai borvidék a régi történelmi borvidékek sorába tartozott 1941-ig, mely időponttól csemege szőlőtermő körzetként szerepelt. Régi rangját 1998-ban kapta vissza. Hogy nem méltatlanul nyerte el ezt a státuszt a térség szőlőtermesztése, azt rangos történelmi múltja is igazolja.

 

Földrajzi elhelyezkedése

A borvidék települései szétszórtan találhatók egy viszonylag nagy területen. Három régióra tudjuk osztani a borvidéket: 1. Keszthelyi-hegység északnyugati része, 2. a Kis-Balaton keleti és északi része, valamint a 3. Muramenet.

A Zalai borvidék területei

6100 Ha (ebből 4100 Ha I. osztályú).  A szőlővel betelepített terület kb. 1600 Ha.

- Hirdetés -

A borvidék települései két körzetre oszlanak

  • A Zala-menti körzetben: Bérbaltabár, Csáford, Dióskál, Egeracsa, Galambok, Garabonc, Miháld, Nagyrada, Orosztony, Pakod, Sármellék, Szentgyörgyvár, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Zalabér, Zalakaros, Zalaszabar, Zalaszántó, Zalaszentgrót
  • A Muravidéki körzetben: Bak, Becsehely, Csörnyeföld, Dobri, Eszteregnye, Homokkomárom, Kerkateskánd, lenti, Letenye, Magyarszerdahely, Murarátka, Muraszemenye, Nagykanizsa, Rigyác, Söjtör, Szécsi-sziget, Tormaföld, Valkonya, Zajlik.

Területi adottságok

  • Klíma: az évi csapadékmennyiség itt a legmagasabb az országban, a borvidék a hazai átlagnál hűvösebb.
  • Talaja: a nagyrészt dombokból álló borvidéket főként homokos-agyagos üledékek alkotják, lösztakaróval.

Történelme

Az itteni szőlőtermesztés a rómaiakig vezethető vissza, és az első írásos emlék, amely már említi a szőlőhegyet, az a Kőszegi Grófok 1279-es osztálylevele. A török idők alatt az itteni borászat nem fejlődött tovább, ártott a vidéknek a hódoltság. A törökök utáni időkben a szőlőbirtokok szaporodó száma azt mutatta, hogy ez kiváló bortermő vidék. A filoxéra vész az összes szőlőt elpusztította a térségben. És hanyatlani látszott a borkultúra. Majd a régi szőlők helyét betelepítették direkt termőszőlőfajtákkal. 1997-ben jött létre a mai borvidék, és 2009-től hívják ismét Zalai borvidéknek.

A borvidék szőlőfajtái

 

 

Forrás: vinopedia.hu

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek