32.9 C
Budapest
péntek, július 12
spot_img

12 jel, hogy te is borsznob vagy

Ugye te is hallottad már egy borkóstolón, ahogy a szakértő olyan természetességgel beszél a hosszú lecsengésről, fineszről, meg jól integrált tanninokról, mintha csak a vasárnapi húsleves összetevőit sorolná? Te meg nem mersz visszakérdezni, mert melletted mindenki bőszen bólogat… Íme a segítség

 

Sok cikket lehet arról olvasni, hogy ki számít borsznobnak, és mi a legidegesítőbb az ilyen emberek viselkedésében. Az írások eltérő mértékben szigorúak, de többnyire érződik rajtuk, hogy borhoz nem értő, valódi borértőket közelről nem ismerő személy a szerző. Nyilván őket zavarja leginkább, ha valaki pörgeti a poharat, és több információja van egy-egy tételről azon kívül, hogy fehér, rozé vagy vörös.

Ki a borsznob?

„A borsznob kifejezést a bor olyan megszállottjaira használják, akik számára a borfogyasztás mellékes élmény a borról való misztikus ismeretek felhalmozása közben. A borsznob kifejezés majdhogynem felesleges túlmagyarázás. Olyan, mintha azt mondanánk, hogy nedves eső, vagy idegesítő telemarketinges.”

Borsznobok szótára c. könyv, David Kamp és David Lynch

borsznob

- Hirdetés -

12 jel, hogy te is borsznob vagy

 1. Először is túlmisztifikálod a bort. Gyakran használsz olyan kifejezéseket, amiket senki más nem ért, és talán nem is igazán érdekli őket.
 2. Kizárólag az ár (és a hangzatos címke) alapján vagy hajlandó bort venni. Nyilván akkor leszel igazán fontos ember, ha a pénztárnál legalább ötjegyű összeget hagysz ott a prémium márkás bordeaux-ira.
 3. A csavarzáras bor szerinted nem más, mint az ördög műve. Szóval nemcsak hogy nem vagy hajlandó ilyet venni, de ha valaki ezzel kínál, egyből előveszed a fokhagymát és a fakeresztet is.
 4. Szeretsz kötekedni, provokatív hangsúllyal visszakérdezni, de semmiképp sem őszintén érdeklődni – hiszen te már mindent tudsz a borról.
 5. Csakis a kis mennyiségben készülő, kézműves tételeket nevezed bornak. Ha valami nagyüzemi (a te olvasatodban már annak számít, ha évi 3-4000 palacknál több készül belőle), akkor inkább nem is kéred.
 6. Ugyanez vonatkozik a beszerzési forrásokra is, hiszen neked derogál szupermarketben bort venni. Ha nem a világ legeldugottabb borkereskedéséről, vagy magáról a pincészetről van szó, akkor biztosan felejtős.
 7. Saját – esetleg névre szóló – köpőedényed van, amit mindenhová viszel magaddal, de tényleg. Mindenhová.
 8. Te vagy az az ember, aki Facebookon kizárólag borbárokból, borkóstolókról csekkol be, ha nem éppen egy eldugott elzászi pincészetből jelentkezel, és kereskedelmi forgalomban még nem lévő tételekről posztolsz homályos képeket.
 9. A hírfolyamodban természetesen semmi más nincs, mint borospoharak és borospalackok fotói.
 10. Teljesen kiakadsz, ha nem a borhoz leginkább megfelelő pohárban szolgálják fel a burgundit (pláne, ha az a pohár nem márkás. Még a hideg is kirázott).
 11. Rengeteg bor kerül a szádból egyenesen a (saját) köpőedénybe, vagy a palackból közvetlenül a lefolyóba. De tényleg, rengeteg…
 12. Természetesen minden italt megpörgetsz a pohárban, a reggeli kávétól kezdve minden egyes pohár vízig.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek