4.8 C
Budapest
péntek, április 26
spot_img

A 2018-as „Év Sommelier-je”

A Magyar Sommelier Club Év Sommelier-je díjának 2018 évi nyertese (második alkalommal 2017 után) Horváth Máté, a MÁK Restaurant Budapest részéről.

 

„Az Év Sommelier-je” verseny 2018-ban már a harmadik alkalommal kerül megrendezésre. A verseny szervezője a Magyar Sommelier Club, szakmai támogatói a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.

A versenyre mindenki jelentkezhetett, aki betöltötte a tizennyolcadik évét és a vendéglátásban a munkaideje legalább kétharmadát az italokkal történő feladatok (itallap, borlap, érlap szerkesztése, italok beszerzése, tárolása, felszolgálása, illetve étel-ital ajánlás, menü összeállítás, borvacsorák) ellátásával tölti.

- Hirdetés -

Egyáltalán nem volt könnyű dolga az idei versenyen induló sommelier egyikének sem, ha nyertesként akarta befejezni a napot! Ebben az évben minden eddigi legprofibb mezőny indult neki, hogy megszerezze „Az Év Sommelierje” címet!

Duplázott a tavalyi győztes

2018. március 24-én volt a harmadik Év Sommelierje verseny a Continental Budapest Hotelben, ahol a tavalyi első helyezett megismételte győzelmét, így újra Horváth Máté (Mák Bistro) „Az Év Sommelierje” Magyarországon és ő fogja képviselni hazánkat a 2019. évi Sommelier Világbajnokságon Belgiumban a „Contest of the Best Sommelier of The World 2019” világversenyen márciusban, Antwerpenben!

Horváth Máté somelier

A második helyen Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl, Zeltweg, Ausztria), míg a harmadik helyen Ferenczi Zsolt (Weingut Scheiblhofer, Andau, Ausztria) végzett.

A hazai sommelier versenyek történetében először kapnak lehetőséget a második és harmadik helyezettek, hogy ők is nemzetközi versenyen képviseljék a hazai sommelier-eket!

Kovács Norbert és Ferenczi Zsolt ez év novemberében Belgrádban vehet részt a „Balkan Sommelier’s Challange” nemzetközi versenyen!

A sommelier az igényes gasztronómia egyik főszereplője, aki a borok és ételek párosításának nagymestere. Erről az igen szerteágazó felkészültséget igénylő szaktudásról adtak számot a versenyben induló sommelier-ek.

Ki is a Sommelier?

„A sommelier az a szakember, aki az étteremben a bor-étel társításokat végzi, meghatározva az ideális párosításokat, ami a gasztronómiai élményt teljessé és felejthetetlenné teszi.”

A sommeliernek nemcsak a borok és a konyha világát kell ismernie, hanem jártasnak kell lennie a pezsgők, párlatok, likőrök az ásványvizek, sörök, sajtok, kakaók, teák és kávék sőt, néha még a szivarok világában is. Személyes kapcsolatot tart a pincészetekkel, értenie kell a szőlőhöz, a fűszerekhez, az ételekhez, a borlap és itallap szerkesztéséhez, illetve a készletgazdálkodáshoz. A honi gasztronómiában már egy évtizede zajló, rendkívül progresszív folyamatok felértékelték a sommelier szerepét is a hazai éttermekben.

 

A megmérettetésen induló versenyzőknek komoly, nemzetközi szintű, a Nemzetközi Sommelier Szövetség (A.S.I.), követelményeknek kellett megfelelniük.

 

forrás: sommelier.hu

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek