A fehérbor útja a szőlőtől a palackig

A fehérbor útja a szőlőtől a palackig


A borkészítés gyakorlatilag a szőlőben kezdődik. a bor minősége a szőlőültetvényekben dől el. Már a tavaszi metszés során úgy alakítják ki a szőlőtőkét, hogy az a kívánt minőségű és mennyiségű szőlőt teremje meg. A cikkből megismerhetitek a fehérbor útját a szőlőtől a palackig.

 

A szüretet követően a szőlőszemeket a kocsánytól rendszerint elválasztják, és a bogyókat összezúzzák. Az összezúzott bogyók összessége adja a cefrét. A szőlő levét és a bogyó héját néhány órára még együtt tartják annak érdekében, hogy a héjban található illat- és aromaanyagok kioldódjanak a mustba.

Must

A must értékének minél teljesebb megőrzése érdekében már ebben a szakaszban ként adagolnak a borhoz, hogy a levegőt minél jobban távol tartsák a musttól és a bortól. A mustban elinduló oxidációs folyamatok ugyanis rontják a bor színét, illatát, zamatát.

Préselés

A széles körben elérhető technológia lehetővé teszi a cefre kíméletes préselését. Az erőteljes préselés hatására a magok megroppanhatnak, amelyből kellemetlen, keserű anyagok oldódhatnak ki a borban. Egyes esetekben, amikor a legjobb minőség elérése a cél még a préselés is elmarad, kizárólag a cefréből fizikai hatás nélkül elválasztható levet használják fel borkészítésre, vagy teljesen különválasztják a színlevet a préslétől. A legmodernebb pincékben a szőlő útja a palackig mindig fentről lefelé halad. Ezzel az elvvel a szőlő, a must és a bor szivattyú használata nélküli továbbítása a cél a fizikai behatások csökkentése érdekében.

Erjesztés

A mustot még az erjedés előtt derítéssel megtisztítják, így az erjedés gyakorlatilag a tiszta szőlőlében megy végbe. A must erjesztése nagy körültekintést igényel. Jelentős hatása van a hőmérsékletnek az erjesztés során, ezért a fehérborokat leggyakrabban olyan acéltartályokban erjesztik, ahol a hőmérséklet szabályozható. Egyes fehérborokat már must állapotban hordóba töltenek. Ebben az esetben mind az erjesztés, mind pedig az érlelés is a hordóban történik. A zamatanyagok minél teljesebb kinyerése érdekében a fahordóban erjesztett és érlelt fehérborokat hosszabb, rövidebb ideig az erjedéskor keletkezett finomseprőn tarthatják, időnként a seprőt alaposan felkeverik.

A hőmérsékleten kívül jelentőségük van az erjedésért felelős élesztőgombáknak is. Egyes borászatok ragaszkodnak a természetes módon elszaporodott, a termőhelyen található élesztőgombák munkájához, más borászatok viszont előre kitenyésztett, speciális élesztőgombák alkalmazásával végzik az erjesztést.

Borkészítési szabályozás

A borkészítésre vonatkozó szabályozás meghatározott határokon belül lehetőséget ad a bortermelők számára, hogy a kedvezőtlen időjárási hatásokat korrigálhassák a borban (mustban). A jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy cukor vagy must hozzáadásával a bor alkoholtartalma növelhető legyen. A musthoz alkoholt adni viszont nem lehet (avinálás), a borhoz adott alkohol csak a likőrborok készítése során megengedett (pl. portói bor). A bor alkoholtartalmát legfeljebb 1,5 térfogatszázalékkal lehet növelni, kivételesen rossz időjárási viszonyok esetén pedig legfeljebb 2 térfogatszázalékkal. Még must állapotban lehetőség van a savtartalom növelésére vagy csökkentésére is.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

 

forrás: Sztanev Bertalan – Bor kedvelők kézikönyve

 

A következő posztok érdekelhetnek

A toplista élén | TOP 5
hamarosan...

Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

’1014’ Irsai Olivér 2018

hamarosan...

Kősziklás Borászat

Neszmélyi Furmint 2017

hamarosan...

Besenyei Borház

Egri Vörös Cuvée 2012

hamarosan...

Dobosi Pincészet

Bio 14.92 Olaszrizling 2016

hamarosan...

Szentpéteri Borpince

Kékfrankos rozé 2018

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!

Hírlevél feliratkozás

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre töltse ki az alábbi űrlapot!