- Hirdetés -

Kezdőlap Érdekesség Borkóstolás kezdőknek

Borkóstolás kezdőknek

A bor izgalmas, sokféle nedű, amelynek fogyasztása a puszta iváson túl, valami többet, izgalmasabbat ígér, ha kellő nyitottsággal és érdeklődéssel fordulunk feléje. Mint a szőlő erjesztett leve, természetesen alkohol tartalmú ital, így élvezete csak felnőtteknek megengedett. Az alkohol élénkítő, bódító hatása miatt érdemes óvatosan kóstolgatni és figyelembe venni néhány szabályt, amelyeket majd később ismertetünk.

- Hirdetés -

 

Amit érdemes tudni

A bor sokféle arcú ital. Színe alapján megkülönböztetünk vörös-, fehér- és rozéborokat. A bor jellegét alapvetően az a szőlőfajta határozza meg, amelyből készült. Gyakran a szőlőfajták előnyös tulajdonságait összehangolva a különböző szőlőfajtából készült borokat elegyítik, szaknyelven házasítják.

A bor ízét befolyásolja az is, hogy mennyire magas a cukortartalma. Ettől függően lehet egy bor száraz, félszáraz, félédes vagy édes. A cukor mellett a bornak nagyon fontos jellemzői a különböző savak. A legjellemzőbbek a borkősav, almasav, citromsav, amelyek az élesebb, savanykásabb ízért felelősek, míg a csersav főleg a vörösborokat jellemzi és a fanyar, nyelvösszehúzó ízt okozza (hasonlóan az erős fekete teához). A borban nagyon sok vitamin és ásványi anyag található. A bor tartalmasságát összefoglalóan extrakt-tartalomnak nevezik (szárazanyag-tartalom).

A fenti tartalmak jelenlétét és arányait nagyban befolyásolja, hogy a szőlő hol, melyik borvidéken, azaz milyen talajon terem és az adott területen milyen az átlaghőmérséklet, az éves csapadékmennyiség, illetve mekkora a napsütéses órák száma. A bor jegyei – ugyanaz a szőlőfajta, ugyanarról a területről is – változnak évről évre, hiszen az időjárás is mindig más, ezért lehet nagy szerepe annak, hogy a palackunkban milyen évjáratú bor vár kóstolásra.

Borkóstolás ízei

Talán meglepő, de az sem mindegy az íz szempontjából, hogy milyen technológiával készül a szőlőből a bor.. A legfontosabb különbség, hogy levegőtől elzárva, fém- vagy speciális műanyagtartályokban történik-e az erjesztés, tárolás (reduktív technológia, ami a frissebb, illatosabb ízeknek kedvez) vagy hagyományos feldolgozással, és fahordókban van-e a bor a palackozásig (oxidatív technológia, amely a tartalmasabb, testesebb borokhoz ideális). Utóbbi esetében különleges ízt kölcsönöz az új hordó a bornak, illetve a különleges formájú és pörkölésű francia eredetű barrique hordó jellegzetes vaníliás zamatot ad a benne tárolt boroknak.

Az, hogy kinek milyen szőlőfajtából készült bor ízlik, csupán ízlés kérdése. Nem érdemes ízlésekről vitatkozni, hiszen minden borfajtának megvan a maga helye, szerepe és ideje. Mást kívánunk hidegben, melegben, más-más ízre vágyunk a különböző ételek mellé. Mást egy kártyázáshoz, baráti beszélgetéshez, romantikus estéhez vagy ünnepi alkalomhoz.

A legfontosabb, hogy legyünk nyitottak, próbálgassunk, keressük meg, hogy melyik borban mi tetszik. Milyen illatokat, ízeket vélünk felismerni. A bor az idővel is folyamatosan változik, fejlődik.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Exit mobile version