35.1 C
Budapest
szombat, július 13
spot_img

Bor&Sajt

Bár a bor és sajt általában jól érzik magukat egymással, azért nem mindegy, hogy melyik sajtfajtát melyik borral fogyasztjuk.

 

A közhiedelemmel ellentétben a sajtokhoz nem csak és nem is elsősorban a vörös borok illeszthetőek a legjobban. A vörös borokban gyakorta jelenlévő csersav (tannin) a legtöbb sajtot „legyőzi”, márpedig harmónia csak a sajt és a bor közötti megfelelő egyensúly esetén alakulhat ki.

A sajtot és a bort évszázadok óta fogyasztjuk együtt. Nincsenek nagyon szigorú szabályok arra, hogy mit mivel lehet inni, általánosságban azonban azt mondhatjuk:

Minél puhább, fehérebb a sajt, annál csípősebb, gyümölcsös-aromásabb bor illik hozzá!

Néhány alapelv

A fehér borok általában jobban illenek  a sajthoz, mint a vörösek. Ugyanakkor a nagyon lágy sajtokhoz, például kecskesajtokhoz mégis vöröset ajánlanak a szakértők.

- Hirdetés -

A nagyon sós sajtokhoz savanykás, például rizlingbort ajánlanak. Élhetünk az azonos régióból származó sajt és bor kombinálásával, így nagyot nem hibázhatunk, de kiindulhatunk a sajt íz-, aromavilágból és így kereshetjük a „nagy párosokat”.

A könnyed friss sajtok – melyek lényegében érlelést nem kapnak – a könnyed, friss, üde, jó savérzetű, nem túl alkohol gazdag fehér és rosé borokkal társíthatóak legjobban.

A rúzsos bevonatú lágysajtok – melyek ízvilága erőteljesebb, markánsabb – testesebb, nagyobb formátumú, esetleg késő  szüretből származó, érlelt fehér borokkal, vagy jól érett tanninú, gömbölyű vörösborokkal a legjobbak.

A félkemény sajtok mellé – érettségüktől és érleltségüktől függően – a közepesen testestől a korpulens nagy fehér borokig, vagy ízlés szerint esetleg vörösborokig többféle társítás lehetséges.

A kecskesajtok jó savú, élénk, pikáns fehérborokkal, főképpen Sauvignon Blanc-al, vagy szép roséval szeretnek a legjobban együtt lenni.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek