Bár a bor és sajt általában jól érzik magukat egymással, azért nem mindegy, hogy melyik sajtfajtát melyik borral fogyasztjuk.
A közhiedelemmel ellentétben a sajtokhoz nem csak és nem is elsősorban a vörös borok illeszthetőek a legjobban. A vörös borokban gyakorta jelenlévő csersav (tannin) a legtöbb sajtot „legyőzi”, márpedig harmónia csak a sajt és a bor közötti megfelelő egyensúly esetén alakulhat ki.
A sajtot és a bort évszázadok óta fogyasztjuk együtt. Nincsenek nagyon szigorú szabályok arra, hogy mit mivel lehet inni, általánosságban azonban azt mondhatjuk:
Minél puhább, fehérebb a sajt, annál csípősebb, gyümölcsös-aromásabb bor illik hozzá!
Néhány alapelv
A fehér borok általában jobban illenek a sajthoz, mint a vörösek. Ugyanakkor a nagyon lágy sajtokhoz, például kecskesajtokhoz mégis vöröset ajánlanak a szakértők.
A nagyon sós sajtokhoz savanykás, például rizlingbort ajánlanak. Élhetünk az azonos régióból származó sajt és bor kombinálásával, így nagyot nem hibázhatunk, de kiindulhatunk a sajt íz-, aromavilágból és így kereshetjük a „nagy párosokat”.
A könnyed friss sajtok – melyek lényegében érlelést nem kapnak – a könnyed, friss, üde, jó savérzetű, nem túl alkohol gazdag fehér és rosé borokkal társíthatóak legjobban.
A rúzsos bevonatú lágysajtok – melyek ízvilága erőteljesebb, markánsabb – testesebb, nagyobb formátumú, esetleg késő szüretből származó, érlelt fehér borokkal, vagy jól érett tanninú, gömbölyű vörösborokkal a legjobbak.
A félkemény sajtok mellé – érettségüktől és érleltségüktől függően – a közepesen testestől a korpulens nagy fehér borokig, vagy ízlés szerint esetleg vörösborokig többféle társítás lehetséges.
A kecskesajtok jó savú, élénk, pikáns fehérborokkal, főképpen Sauvignon Blanc-al, vagy szép roséval szeretnek a legjobban együtt lenni.
Ehhez kapcsolódó tartalom: