- Hirdetés -

Kezdőlap Érdekesség Egri Bikavér – Minden, amit tudni érdemes

Egri Bikavér – Minden, amit tudni érdemes

Az Egri Bikavér az egyik legismertebb magyar vörösbor, egyaránt belföldön és külföldön.

- Hirdetés -

 

Az egri bikavér az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából készülő cuvée, amelyet meghatározása szerint egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat.

Hogyan is készül?

Az egri bikavér készítése hozzávetőlegesen 130-150 éves múltra tekint vissza. Régebben a kadarka szőlőfajtára alapozott testes, erősnek tartott bor volt, azonban a filoxérát, majd a világháborúkat követő és a mai napig tartó strukturális átalakulások nyomot hagytak az egri bikavér összetételén és karakterén.

Ma az egri bikavér bor jellemzően a magyar fajták közül Kékfrankos, Portugieser, Kadarka, a nemzetközi fajták közül Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, merlot, valamint újabban a Pinot Noir és Syrah fajták borának változó arányú házasítása.

A házasított bort 6 hónapig fahordóban kell érlelni, és csak a szüretet követő év november első napja után, előzetes minősítést követően lehet forgalomba hozni.

Az így készült bor a gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjedő Kékfrankos alapú száraz vörösbor házasítás, amely gazdag fűszeres, valamint gyümölcs jelleget mutató illat- és ízvilággal rendelkezik, tanninhangsúly nélkül. Az érlelési és a friss gyümölcsaromák egyaránt jellemzik a bort, komplexitását az is jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet az adott borra jellemző uralkodó jegy.

Magyaros ételekhez, vadhúsokból készült fűszeres ételekhez ajánlják megfelelő hőmérsékleten fogyasztani (15-17 C fok)

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Exit mobile version