3.7 C
Budapest
kedd, december 23
spot_img

Karácsonyi borajánló magyar tételekkel

A karácsonyi asztalon a fogások sokszínűsége a borválasztást is izgalmas kihívássá teszi: a halételektől a húsokon át egészen az ünnepi desszertekig mindegyik más karakterű bort kíván.

Összegyűjtöttük, milyen magyar borok illenek leginkább a klasszikus karácsonyi fogások mellé.

Halászlé

A halászlé fűszeres, paprikás levéhez nem feltétlenül a megszokott könnyű fehérek a legjobbak. A karakteres ízvilágot szépen kísérik a gyümölcsös, fűszeres vörösek, mint a Kadarka vagy egy elegánsabb Kékfrankos.
Ajánlott bor: Heimann Kadarka 2022 (Szekszárd) vagy Gere Attila Kékfrankos 2021 (Villány), melyek gyümölcsösségükkel és finom savszerkezetükkel jól illeszkednek a halászlé intenzitásához.

Rántott ponty

A rántott ponty olajossága és ropogós panírja miatt testesebb, jó savú fehérbor kívánkozik mellé. A Rajnai Rizling, a Zéta vagy egy illatosabb Sárgamuskotály szépen tisztítja a szájérzetet.
Ajánlott bor: Bencze Birtok Rajnai Rizling 2021 (Badacsony) vagy Bodri Pincészet Sárgamuskotály 2022 (Szekszárd).

Székely- vagy töltött káposzta

A fűszeres, kissé zsíros, savas karakterű káposztás ételekhez olyan bor illik, amely képes egyensúlyt teremteni. A Olaszrizling frissessége vagy egy fűszeresebb Kadarka kiváló választás.
Ajánlott bor: Figula Olaszrizling 2022 (Balatonfüred–Csopak) vagy Eszterbauer Kadarka 2021 (Szekszárd).

- Hirdetés -

Pulykasült

A pulykahús finom, visszafogott ízű, ezért jól alkalmazkodik a különböző borstílusokhoz. Fehérborok közül a rizlingek, vörösből pedig egy könnyedebb Pinot Noir vagy Kékfrankos működik igazán jól.
Ajánlott bor: Gál Tibor Pinot Noir 2021 (Eger) vagy St. Andrea Kékfrankos 2020 (Egerszalók).

Mákos guba

A mák enyhe kesernyésségét a méz és a tej lágyítja, ezért nem túl nehéz, de komplex édes bort érdemes mellé választani. A Szamorodni vagy egy gyümölcsös tokaji édes bor ideális társ.
Ajánlott bor: Hétszőlő Édes Szamorodni 2016 (Tokaj) vagy Disznókő Tokaji Late Harvest 2021.

Bejgli

A diós és mákos bejgli mellé nem szükséges túlédes bort bontani, elég egy elegáns, aromás, kiegyensúlyozott édességű tétel. A Hárslevelű és a Kövérszőlő különösen jól működik.
Ajánlott bor: Barta Öreg Király-dűlő Hárslevelű 2019 vagy Demetervin Kövérszőlő Kései Szüret 2018.

Borokban gazdag karácsonyi ünnepeket kívánunk!

bortkostolunk.hu

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek