A kulturált borfogyasztás lényege, hogy nem az alkoholtartalom illetve az alkohol kábító hatása miatt isszuk, hanem a bor élvezeti értékei miatt: tudatosan, felelősen.
Fontos feladatunknak tekintjük mi is a borfogyasztási szokásainak magasabb szintre emelését, úgyhogy nem árt, ha tisztába tesszük, hogy mennyi alkohol is van a borokban, és miért.
A minőségi borfogyasztás jóval túlmutat a mámoros hétvégi bulikon; kiváló katalizátora lehet ugyanis a társas kapcsolatoknak is. Gondold csak el, a „Neked is ízlik ez a bor?” remek első kérdés lehet, ha egy kóstolón vagy borbárban végre megszólítanád azt a falat támasztó, szimpatikus csajt/srácot. Elkezdtek beszélgetni – a borról, együtt elemezgetitek azt, így pedig a bor szerepe végre jóval túlmutathat azon, hogy egy kólával felöntve szürcsöld.
Mit is jelent az alkohol?
A borban lévő alkohol a cukornak az élesztő segítségével lezajló átalakulásából származik. Az alkohol 13 térfogatszázalék (v/v%) felett már egyfajta kerekség érzetét kelti a szájban – vagy fokozza azt, és egyben ellensúlyozza a savas ízhatást.
A bor alkoholtartalma több tényezőtől is függ: például a must cukortartalmától, az erjedéshez használt élesztőfajtától, vagy az erjedés sebességétől illetve hőmérsékletétől.
Ahhoz, hogy a borkóstolás pozitív élmény legyen, a bor alábbi elemeinek egyensúlyban kell lennie:
- alkohol
- fa (hordós érlelésből)
- gyümölcsösség
- koncentráció
- savak
- tannin
- testesség
Érték és mérték
Borok esetén a 11% alatti érték számít gyenge alkoholtartalomnak, 12-13% között tekinthető átlagosnak – elsősorban fehérborokra vonatkozóan, vörösboroknál ez az érték magasabb. 14% felett pedig már magas alkoholtartalomról beszélünk.
Talán meglepő, de a borban érezhető édesség mértékét nem mindig a bor maradékcukor tartalma határozza meg, hanem a cukor, az alkohol és az extrakt anyagokból származó édesség együtt. Így együtt képezik a savak ellenpólusát, amit végül, jó esetben kerekségnek nevezhetünk. (A kortyban érezhető ízharmónia pedig az alábbi 3 tényező egyensúlyi viszonyain túlmutató érzékszervi tulajdonság adja: sav-édesség-tannin.)
Néhány bor legkedvezőbbnek tartott alkoholtartalma (%):
- Cabernet Sauvignon: 12.5 – 14.7 %
- Chardonnay: 13.3 – 14.0 %
- Grenache: 13.0 – 16,0 %
- Merlot: 13.0 – 14.5 %
- Pinot Grigio: 12.5 – 14.0 %
- Pinot Noir: 12,5 – 14,4 %
- Rizlingek: 7,0 – 14.0 %
- Rozé borok: 11.5 – 13.5 %
- Sauvugnon Blanc: 12.3 – 14.0 %
- Syrah: 12.5 – 15.5 %
- Zinfandel: 14.0 -15.5 %
- Viognier: 13.0 – 15.0 %
Ehhez kapcsolódó tartalom:
forrás: winelovers.hu