20.9 C
Budapest
vasárnap, június 23
spot_img

Milyen a rozés pohár?

Nagyon sokféle formájú és méretű boros pohár létezik, melyek segítségével a különféle borok egyedi karakterét emelhetjük ki. Léteznek különféle fehérboros poharak, vörösboros poharak és természetesen rozés poharak is. Na de milyen is a rozés pohár?

 

A borospoharak nem csak kóstolásnál lehetnek a segítségünkre, nagyban hozzájárulhatnak a bor fogyasztásának élvezetéhez.

Alapvetően a kóstolópohár felépítése az alábbi tényezőket befolyásolja borkóstolás közben?
  • A vékony, vágott perem megkönnyíti a bor áramlását a nyelvre
  • Nagyobb kehelyben (illatgyűjtő zónában) a bor nagyobb felületen tud levegőzni, segítve ezzel a benne rejlő aromák kibontakozását
  • A hosszú szár lehetővé teszi a pohár megfelelő fogását, illetve forgatását, elkerülve ezzel a bor felmelegedését, az ujjlenyomatok zavaró hatását.

Borospohár a rozé borokhoz

Fontos megítélendő paraméter az illat és a szín, ezért a boros kehely a nyitó tulipán virághoz hasonló alakú: az alsó harmadánál a legszélesebb, onnan folyamatosan egyenletesen szűkül a szája felé. Alsó íves részében a bor színét tudjuk jól megítélni, a bor könnyen megforgatható benne, az illatokat pedig a szűkülő száj koncentrálja. A boros poharat a száránál vagy a talpánál fogjuk meg.

- Hirdetés -

A klasszikus rozé boros pohár kb. 20-22 cm magas, arányosan karcsú, szépen ívelt kelyhű. Alapvetően öblösebb, mint a fehér boros pohár. A rozés boros pohár átmenetet képez a fehér és a vörös boros pohár között. A rozé borok vörös szőlőből készülnek, testesebbek, zamatosabbak, így nagyobb kehely dukál nekik élvezhetőségük érdekében.

Kóstolási mennyiség

A legtöbb esetben a borospohárba annyi italt kell tölteni, hogy a boros kehely legszélesebb pontját elérje. Ilyenkor a legnagyobb az a felület, ahhoz mozgatás nélkül a legtöbb illatanyag felszabadulására számíthatunk. Ez kb. 50 ml.

A rozés poharat a pohár 1/3-áig érdemes ajánlott feltölteni!

 

Hogyan mossam el a borospoharamat?

A hétköznapi borokhoz használt borospoharakat nyugodtan moshatjuk mosogatógépben, azonban már nagyon sok nagyszerű bort tett tönkre a felhasznált mosószer. A különleges boros poharakat épp ezért ne tegyük mosogatógépbe, ezeket kézzel mossuk el mosószer használata nélkül. A borosüveg könnyen felveszi a szagokat, ezért inkább rácson szárítjuk meg, ne pedig fejjel lefelé egy konyharuhára vagy konyhapultra állítva.

 

 

Forrás: borudvar.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek