Milyen bor illik a karácsonyi menühöz?

Milyen bor illik a karácsonyi menühöz?


A karácsonyi menüben sokféle étel szerepel, a haltól a húsokig, desszertekig, de mindegyikhez más és más kísérő illik. Íme egy kis segítség a karácsonyi bor választáshoz! Milyen bor illik a karácsonyi menühöz?

Halászlé

A halaknál rávághatnánk, hogy valami könnyű fehér, a kérdezettek szerint viszont a halászlé ízes, paprikás, fűszeres leve miatt nem kell leragadnunk ennél a sztereotípiánál. De kifejezetten ajánlatos egy ízletes Kadarka, Kékfrankos. A Planina Borház Kékfrankos 2017-es bora kiváló választás egy ízletes Halászléhez, melyet be tudsz szerezni a Vinomarket.hu-ról!

Rántott ponty

Mivel a rántott ponty egy nehezebb étel, a könnyed fehéreket sem ennél a fogásnál érdemes bontani. Ajánlott Rizling, Zéta, vagy egy jó Sárgamuskotály. Konkrét ajánlatunk a Kerekes pince 2016-os Rajnai Rizlingje, egyenesen a Mátra dűlőiről.

Székely vagy töltött káposzta

Fűszeres, paprikás, kissé zsíros étel, ami karácsony környékén rendre ott van az asztalokon. Az Olaszrizling jó döntés, vagy egy fűszeres Kadarka, ami kiegyensúlyozza ezt a zsíros, kicsit savas, fűszeres fogást. Kiváló választás lehet a Márkvárt Kadarka 2018, a töltött káposzta fűszeressége miatt, melyet beszerezhetsz a Vinomarket.hu-n.

Pulykasült

A pulyka nem a legkarakteresebb hús, lényegében a töltelék és fűszerezés adja meg az ízét. Egy karácsonyi pulykasült fehéret és vöröset is elbír, rizlingtől a fűszeresebb Kékfrankosig vagy egy könnyebb Pinot Noir-ig. Egy kifejezetten karakteres, de könnyű vörösbor remek párosítás lehet, mint például a 2014-es Vabrik Pinot Noir.

Mákos guba

A mákos gubában a mák kesernyés ízét feledteti a tej és a méz, egy jó mákos guba viszont nem émelyítően édes. Ezért fér meg mellette egy mézes, gyümölcsös aszú vagy egy édes cuvée. Tökéletes választás egy Godhill Sárgamuskotály 2018 Tokaji kései szüretelésű édes bor.

Bejgli

Desszert mellé desszertbor jár, viszont nem szükséges, hogy egy alapvetően édes ízt megfejeljünk egy még édesebb borral, mivel ez egy kiadós karácsonyi vacsora után cukorsokkot okozhat. Ajánlott Kövérszőlő, vagy Hárslevelű. A karácsonyi menü kiváló desszertbora lehet a Hétszőlő birtok 2017-es Kövérszőlő kései szüretelésű édes bora.

Borokban gazdag karácsonyi ünnepeket kívánunk!

bortkostolunk.hu

Ehhez kapcsolódó tartalom:

 

A következő posztok érdekelhetnek

Bortkostolunk Toplista | TOP 5 BOR
hamarosan...

Harsányi

Ciróka Furmint 2016

hamarosan...

Mészáros

Cabernet Sauvignon 2016

hamarosan...

Kamocsay Prémium

Pinot Gris 2017

hamarosan...

Böjt Gergő

14' Cuvée 2014

hamarosan...

Bardon

Meszes Furmint 2016

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!