A borok optimális tárolási hőmérsékleten tárolva tovább megőrzik a kívánt állagukat és zamatukat, valamint értékes tulajdonságaikat.
A jó minőségű palackozott bor igen kényes az optimális tárolási hőmérsékletre. A tárolási hőmérsékletet minden esetben biztosítanunk kell a palackozott borok tárolása során, máskülönben a helytelen tárolás a minőség rovására mehet.
Szobahőmérsékleten tárolva a borok hamar öregszenek, azaz elveszítik jó tulajdonságaikat. A megfelelő tárolási hőmérséklet biztosítása nem elég. A hőmérséklet ingadozások mindenképpen elkerülendők, azaz a tárolási hőmérsékletnek a lehető legkiegyenlítettebbnek kell lennie!
Nagy mértékű és rendszeres hőmérséklet ingadozás esetén (+/- 10C°) a palackozott borban zajló kémiai folyamatok felborulnak, aminek következtében a tárolt borunk minőségét tönkretehetjük, azaz a bor fejlődése megáll (túl hideg) vagy a borunk hamar öregedik – elvénül (túl magas hőmérséklet).
Az optimális és javasolt tárolási hőmérsékletek a következők
- Nagy bordói vörös, Shiraz 16-17° C
- Nagy burgundi vörös/ bordói vörös 15-16° C
- Fiatal burgundi vörös 14° C
- Fiatal, könnyű, gyümölcsös vörösborok 11-12° C
- Portói bor 15° C
- Édes borok 6° C
- Rozé és korai borok 10-12° C
- Száraz fehérborok 10-12° C
- Régi fehérborok/nagy chardonnay 9-10° C
- Fiatal fehérborok későitől kezdve 7-8° C
- Pezsgő 7-8° C
- Sherry 8-9° C
- Jégbor 6° C
Mindig vegyük figyelembe, hogy a borokat mindig egy kicsit hidegebbre kell hűteni, mint az ideális szervírozási hőmérséklet, mivel azok a pohárba töltést követően 1-2° C-t felmelegednek!
Ehhez kapcsolódó tartalom: