32 C
Budapest
szombat, július 13
spot_img

Vajon mitől vegán egy bor?

A bor szőlőből készült, tehát vegán – gondolhatnánk, pedig a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. A gyümölcs borrá válása közben ugyanis számos folyamaton megy át, amelyek során akár állati alapanyagokkal is érintkezhet.

 

Mitől vegán egy bor?

Ilyen például a derítés, vagyis, amikor eltávolítják a természetes módon megjelenő üledékes részecskéket, a fehérjéket pedig megkötik, hogy a bor tiszta és stabil legyen. Ez általában egy bentonit nevű, porszerű ásványi anyaggal történik, de előfordul, hogy a folyamathoz olyan állati alapanyagokat használnak, mint a tojásfehérje, a marhacsontból kinyert étkezési zselatin vagy a halhólyagból előállított kollagén.

A Kristinus ezt a problémát vegán bora esetében a derítéshez használt burgonya- és zöldborsófehérje segítségével küszöbölte ki.

Az elhivatott vegánok életmódja a biodinamikus gazdaságokban készült borokkal sem feltétlenül fér meg, itt ugyanis a szőlőtermesztésben állati trágyát, esetleg csont- és szarulisztet is felhasználhatnak, a szűretlen és derítetlen boroktól azonban nem kell tartaniuk.

- Hirdetés -

A vegánok – vagy akár a vegetáriánusok – csak akkor bizonyosodhatnak meg róla, hogy egy adott bort ők is fogyaszthatnak, ha maguk járnak utána, hogyan készült, ugyanis az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban nem kell feltüntetni a palackon a vegán jelleget. Az igény viszont már megfogalmazódott. A Vegan Society adatai szerint ma az Egyesült Királyságban legalább 542 ezer vegán él, és ez a szám folyamatosan emelkedik, tíz évvel ezelőtt még csak 150 ezer volt. A brit Majestic Wine webáruház ezeket az adatokat figyelembe véve döntött úgy, hogy külön szimbólummal jelöli vegán termékeit.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

 

forrás: divany.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek