A 2019-es Hímesudvar Furmint a Tokaji Hímesudvar pince egy kiemelkedő fehérbora. Közepes test, feszes tanninok és élénk savak, az ízben még a hordó dominál, sok vanília, kevés fahéj.
Október elején és közepén szüretelt, szép, érett, egészséges fürtökből válogatott alapanyagból készítették. A bor 2/3 része a Nyulas dűlő termése, 1/3-nyi része egy kiváló, déli fekvésű, tokaji dűlőből származik. Lassú hordós erjedése másfél hónapig zajlott. Derítés után további 10 hónapot töltött – felerészben 2015-ös, felerészben új tölgyfa hordóban. 2020 karácsonya előtt töltötték csavarzáras palackokba, 2021 februárjától kezdték meg forgalmazását.
Ízekben sokrétű, gazdag bor, élénkebb savakkal. A hosszabb hordós érlelés hatása illatban és ízben is érezhető a markánsabb fás jegyekben. Meghálálja a pihentetést, csúcsformában 2023-2025 táján lesz.
A bor az értékelések alapján 8,91 pontot ért el.
Az értékelések alapján a bor:
- Színe 9,0
- Illata 8,86
- Íze 8,96
- Utóíze 8,78
pontot ért el átlagosan, 34 kóstoló értékelései alapján.
Szöveges értékelés:
“Halvány arany szín, Illatban érett csonthéjasok, birsalmás jegyek érezhetőek. Ízben tökéletes egyensúly, szép savak, kellemes lecsengés.”
„Érett hordós illat, kissé birsalmás benyomással. Könnyen csúszik, utóíze kissé sav hangsúlyos. Vasárnapi ebéd kellemes lezárása.”
„Kellemes meglepetés volt, kifejezetten érett, már már nektáros jegyek az utóízben.”
Fogyasztási tippek:
Évszaktól függően javasolt fogyasztási hőmérséklete: 12 C.
Ajánlott zsírosabb halételekhez, pisztránghoz vagy fogashoz.
A borral kapcsolatos cikkek az alábbi linken érthető el: Hímesudvar Furmint 2019
Ehhez kapcsolódó tartalom: