A 2017-es Kristinus Chardonnay a Dél-Balatoni Kristinus pincészet egyik kiemelkedő fehér bora. Kóstolva a bor félszáraz, közepes savérzettel és a közepesnél magasabb alkohollal, szép kerek testtel.
Érett, de még fejlődő, tiszta, kifejező illatában érett ananászos, trópusi gyümölcsös karakter keveredik barna vajjal vaníliával és alma kompóttal.
Kóstolva a bor félszáraz, közepes savérzettel és a közepesnél magasabb alkohollal, szép kerek testtel. Finom vanília és szárított kamilla is feltűnik ízben. Közepesen hosszú lecsengésében az illatban ígért jegyek köszönnek vissza, a korty hosszan búcsúzik a szájban elegáns fajta jelleget hagyva.
Gasztronómiában szívesen ajánlott desszertek mellé. A mai kevésbé édes, inkább komplex „újragondolt” desszertekhez kiválóan tud idomulni, ugyanakkor pár gramm cukortartalmával nem válik vízszerűen könnyűvé például egy sajttorta mellett.
A bor az értékelések alapján 7,7 pontot ért el.
Az értékelések alapján a bor:
-
Színe 8,1
-
Illata 7,2
-
Íze 7,5
-
Utóíze 7,6
pontot ért el átlagosan, 28 kóstoló értékelései alapján.
Szöveges értékelések:
„Kissé kellemetlen az illata, de szép színnel rendelkezik. Íze javítja az eddigi hibákat.”
„Igen emelkedő bor. Kell egy kis idő neki, hogy kibontakozzon.”
„Egy rövid dekantálás után egy igen karakteres bor bontakozik ki.”
Fogyasztási tippek:
Évszaktól függően javasolt fogyasztási hőmérséklete: 8-10 C.
Ajánlott Székely káposztához, Thai és Vietnámi ételekhez!
A borral kapcsolatos cikkek az alábbi linken érthető el: Kristinus Chardonnay 2017
Ehhez kapcsolódó tartalom: