24.2 C
Budapest
vasárnap, május 26
spot_img

Aegidius pince

Eger városában tevékenykedő kézműves családi borászat, mely 2005-ben alakult.


Területeik nagy része Egerben a Nagy-Eged dűlőben található, ahol évszázadok óta a város legjobb vörösbort adó szőlői teremnek. A Portugieser, Királyleányka, Merlot és Cabernet franc szőlők mellett meghatározó fajta a Kékfrankos, mely sokoldalúsága révén leginkább alkalmas a borvidék, a dűlő valamint az alkalmazott szőlőművelési és borkészítési filozófia hangsúlyozására.
A legjobb minöség érdekében kerülik a túlzott vegyszer használatot, a sok kézimunkát igénylő, szellős lombfelület kialakításával és szigorú terméskorlátozással igyekeznek egészséges szőlőt termeszteni.

Honnan ered a név?

A XI. századtól Egerbe és környékére települt vallon szőlőművelők Sanctus Aegidiusról nevezték el a Nagy-Eged hegyet, melynek napsütötte, tufamorzsalékos, kristálypalás-mészköves déli lejtőin teremnek az egri borvidék legjobb vörösbort adó szőlői.
A borokat Lóska Zoltán gyakorló üzemi borász a Fiatal Egri Szőlő és Bortermelők Társaságának tagja készíti, jellegzetes egri tufakőzetbe vájt pincében, a tradíciók tiszteletben tartásával, természetes módszerekkel, kisméretű fahordókban erjesztve és érlelve.

- Hirdetés -

A szőlészet

Példátlanul sokoldalú talajviszonyok, mikroklímák és fajtaszerkezet. Kékfrankos az Eged-hegyről, Portugieser a Zsidószélről, Királyleányka a Hajdú-hegyről, Cabernet franc a Kerékkötőből és Merlot az Öreghegyről.

Nem háborgatják őket túlzott vegyszer használattal, kézi munkával annál inkább, szellős lombfelület kialakításával és szigorú terméskorlátozással igyekeznek jó szőlőt termeszteni.

KLÍMA: Éghajlatára jellemző, hogy viszonylag későn tavaszodik, hosszú az ősz, a nyár végén és az ősz elején süt a legtöbbet a nap, épp amikor a legnagyobb szükség van rá.

TALAJ: A hegy- és domboldalakon, főleg miocén korú riolittufán, ezen kívül agyagpalán, nyirokon kialakult fekete színű, mészben szegény nyiroktalaj, barnaföldek, agyagbemosódásos mészköves barna erdőtalajok illetve a debrői körzetben lepelhomok jellemző.

Pince és bor

Eger, Kőporos. A tufa, könnyen faragható, stabil a hőmérséklet és páratartalom. 8-12 C akár esik, akár fúj. Ideális munkahely és otthon bornak és borásznak.

Mindent csak egyszerűen és természetesen: ládás szüret, kíméletes bogyózás, fakosaras préselés. Jellemzően 2-6 HL-es ászokhordók, barrique csak mutatóba, érlelés legalább 12 hónapig és jöhet a házasság…

A bor természetes táplálékkiegészítő, melynek jótékony hatásait évezredes népgyógyászati tapasztalatok igazolják.

A pince borai:

  • Kékfrankos Rozé
  • Királyleányka
  • Kosbor
  • Cellarius
  • Castrum Cuvée
  • Castrum Egri Bikavér


További információkért látogass el a weboldalukra: www.aegidius.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

Forrás: aegidius.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek