20.9 C
Budapest
vasárnap, június 23
spot_img

Bodri pincészet

Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található a Bodri pincészet, melyet egy önálló kis világnak tekinthetünk. Igazi borturisztikai komplexum, hiszen borászatot, rendezvénycentrumot, éttermet, látványkonyhát és vendégházakat is magában foglal.

 

Meglepetése során arra törekedtek, hogy  a szekszárdi tájba, Szekszárd meleg színeihez és tradícióihoz szervesen illeszkedjen. Az építészeti megoldások azt sváb parasztpolgári-népi építészeti stílust idézik, mely a 18-19. században Tolna megyét jellemezte. Pincénk és Optimus Éttermünk a  szekszárdi lösz színét és melegét idéző bontott téglákból épült, a fedett terasz teteje és kerítése, sőt még a két tópartot összekötő híd is rusztikusan kidolgozott faszerkezetből áll.

A 12 kupolás pincerendszer – amely elnyerte Közép-Európa legnagyobb újonnan épített kupolás pincéjének titulusát – 300-400 ember kóstoltatására, az étterem pedig 70-80 ember kiszolgálására alkalmas egyidejűleg.

A birtok története

A szőlő szeretete és a szőlőművelés generációkat ívelt ás a család történetében. Jelenleg is három generáció munkálkodik azon, hogy a Bodri Birtokon minden óramű pontossággal működjön. Bodri Papa, Kati nénéivel – túl a nyolcvanon – 3 hektáron szőlőt gondoz a mai napig. Jó idő esetén minden nap kint vannak a szőlőben, saját telepítésű merlot-t kékfrankost, rizlingszilvánit, kadarkát és chardonnay-t termesztenek, melyek egy része alapanyagként szolgál a Bodri borokhoz.

- Hirdetés -

A birtokon a technológiai borok adják a termelés nagy részét, melyekből a Rosé a Bodrikutya és a Civilis a legnépszerűbbek. A komolyabb tételek közül a Faluhely sorozatot kell megemlíteni. Ebből kétféle fehér van forgalomban, egy Sauvignon Blanc és egy rizling alapú fehér cuvée, valamint készül egy vörös házasítás, egy bikavér, illetve többféle fajtabor – Kadarka, Pinot Noir, Merlot, Kékfrankos és Cabernet Franc – is, amikor az évjárat és a minőség megengedi. A birtok prémium tétele az Optimus Cuvée, amely egy bordeaux-i házasítás, valamint vannak szelektált borok – kékfrankos, merlot és Cabernet Sauvignon – a Gurovica dűlőből is. Az abszolút csúcsbor No.1 néven fut, mely egy nagyon testes, nagyon koncentrált tétel 2012-ből, 16%-os alkoholtartalommal.

Nagy pince

Maga a pincerendszer a hazai pincék egyik legjelentősebb építőmestere, Heimann Ferenc monumentális alkotása. Az 1800 négyzetméteres alapterületű pince mintegy félmillió nagyméretű, rusztikus téglából épült.

A régi 300 négyzetméteres pincével együtt több, mint 2000 négyzetméternyi tároló kapacitás áll a rendelkezésre. A Nagypince része ezen felül egy 80 négyzetméteres rusztikus borkóstoló terem, mely 40 fő, valamint a 150 négyzetméteres Kápolna különterem, mely 80 fő befogadására alkalmas.

Bodri Család és Csapat

A családtagok is ott vannak a pince életének összes fontos mozzanatánál a vendéglátástól, a szőlészeten, a borászaton, a logisztikán, a kereskedelmen keresztül a marketingig. A családból mindenkinek megvan a saját részterülete, ami kiváló kollégáik munkájával igazán működőképes.

Urban Péter a borászatért, Solymos Gergely a kereskedelemért, Pölöte Norbert a vendéglátásért, Makk Norbert pedig a gasztronómiáért felel. A kitűnő szőlő – és pincemunkásinak, a szobaasszonyok, a kézilányok, a pincérek, a szakácsok és a karbantartásért felelős műszak tagjai jellemzően hosszú ideje dolgoznak a pincészetnél, velük igazi jó kollegiális-familiáris viszony alakult ki.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.bodribor.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Forrás: bodribor.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek