A Carpinus borászat a Tokaji borvidéken, Bodrogkisfaludon található. A borászat nevét, a jelenlegi legnagyobb területükről, a Gyertyános dűlőről kapta.
Életútjuk során lehetőségük volt neves hazai és külföldi borászatoknál dolgozni és tapasztalatot szerezni, melyet családi vállalkozásban tudnak kamatoztatni. Céljuk, hogy a Carpinus Borászat példát mutasson, miszerint a tokaji borvidéken is lehetséges magas, kompromisszumok nélküli szakmai munkával és családi összefogással, fenntartható működésű, a világ borpiacán is stabil pozíciókat kiépítő borászatot működtetni.
Kiemelt fontosságú, hogy a helyi értékeket a borvidékről származó családok generációi továbbvigyék.
Szőlő területek
Tokaj-hegyalján területeik 7 különböző helyen, a Gyertyános, Lapis, Deák, Budaházy, Poklos, Veresek és Dereszla dűlőkben helyezkednek el. A dűlők történelmi besorolásukat tekintve is kiemelt kategóriájú területek. Legnagyobb hangsúlyt az őshonos tokaji fajtára, a Furmintra helyezik.
Ezen kívül termesztett szőlőfajtáink:
Elvárás magukkal szemben, hogy a lehető legtökéletesebb bort elkészítve be tudják mutatni Tokaj-hegyalja változatos termőhelyi adottságait és szőlőfajtáit. Természetbarát szőlőtermesztéssel igyekeznek megóvni a termést évről-évre. A dűlők egyedi fekvéseinek (talaj, kitettség, mikroklíma) adottságait dűlőszelektált boraik fejezik ki. A boraik stílusát a frissesség, az elegancia és a harmonikus élvezhetőség jellemzi.
„A jó bor minősége csak szép, egészséges alapanyagból eredhet, ezért fontosnak tartjuk a szőlőműveléstől a palackozásig minden folyamat szigorú felügyeltét. Amikor az egész éves munkánk beérett és eljön a szüret időszaka, ilyenkor van lehetőségünk alkotni. A borász egy évben csak egyszer mutathatja meg valós elképzelését, a finomhangolás pedig utána következik. Ettől lesz kiváló bor a palackban.”
Bai István
További információkért látogass el a weboldalukra: www.carpinuswinery.com
Vagy keresd fel a facebook oldalukat!
forrás: carpinuswinery.com