4.8 C
Budapest
csütörtök, április 25
spot_img

Dubicz borászat

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok 110 éves múlttal és 123 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkező, kiemelten fehérborokkal foglalkozó pincészet.

 

A Mátrai borvidék nagyszerű adottságait, a hagyományokat és a legmodernebb technológiát ötvözve, kiváló ár-érték arányú friss, illatos, könnyed boraik mellett, magas beltartalmú reduktív fehérborokat, valamint hordóban erjesztett és érlelt, testesebb borkülönlegességeket is kínál.

A szőlőbirtok

A Mátrai borvidék területét tekintve Magyarország második legnagyobb bortermelő vidéke. A szőlőtermesztésnek és a borászatnak több mint 900 éves hagyománya van ezen a vidéken. A Mátra déli lejtőin már a középkorban is jelentős bortermelés folyt. A táj éghajlata és változatos vulkanikus talaja számos kiváló minőségű szőlő termesztésének kedvez.

Jelenleg 123 hektár szőlőültetvényen dolgoznak, melynek túlnyomó része saját szőlő. A folyamatos, új telepítéseknek köszönhetően egyre jobb minőségű, és a változó piaci igényeknek megfelelő szőlőfajtákat termesztenek és szüretelnek. A birtokon elsősorban a hagyományos mátrai fajtákkal dolgoznak.

- Hirdetés -

A szőlőbirtokon a hagyományokon nyugvó borászati technológiákat ötvözik a modern megoldásokkal. A birtok termése jelenleg éves szinten közel 3000 hektoliter bor előállítását teszi lehetővé, terveik szerint néhány éven belül a kapacitása elérheti az 5600 hektolitert.

A pincészet

1905-ben alakult át a szövetkezet részvénytársasággá és ugyancsak ebben az évben vásárolták meg a Búzapiacnak nevezett tér északkeleti sarkán lévő Oroszlán Fogadót.

Az épület átalakítása és a pince bővítése megkezdődött, ám a termelés számára az 1906-os esztendőtől tudták birtokba venni az eklektikus stílusban átépített gyönyörű palotát. Az épület alatt található korszerű pincészet ekkor 40.000 hl bor tárolására volt alkalmas. Így az 1906-os évet lehet az első olyan évnek tekinteni, melytől a jelenlegi falak közt borkészítés folyik. Az eredetileg egyszintes dísztelen fogadóépület első átépítése 1909-re fejeződött be. Ekkor épült a kétszintes központi épületrész és ekkor alakították ki az egyszintes északra és délre nyúló épületszárnyakat.

A felújított látványpincékben a látogatók csodálatos időutazást tehetnek a borok világába. A közel 1 km hosszú, körbejárható pincében sétálva végigkísérhetik a borászat 110 éves történetét és megtekinthetik a 100 évvel ezelőtt használt 6000 literes, faragott hordókat, az 1960-as években épített 30-80.000 literes betontartályokat és megismerhetik a XXI. század modern acéltartályos technológiáját is.

Dubicz pince

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.dubicz.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Forrás: dubicz.hu

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek