21.1 C
Budapest
vasárnap, június 23
spot_img

Fehérvári borbirtok

A Fehérvári család és a Somló kapcsolata egészen 1545-ig nyúlik vissza. A családi birtokkal együtt az emberöltők alatt felhalmozott tudás és tapasztalat a hagyományt követve apáról fiúra száll.

 

A Nagy-Somlói borvidék Magyarország legkisebb történelmi borvidéke, félúton a Balaton és Sopron között. Olyan, akár egy kapocs: egyszerre a benne élő emberek és a környező területek esszenciája. A somlói talaj sokrétűsége, melyet bazalttufa, pannon homok, törmelékes lösz és barna erdőtalaj izgalmas egyvelege alkot, az itt termett borok komplexitásában is visszaköszön – a somlai még sokadik alkalommal is tud újat nyújtani.

A Fehérvári Borbirtok a tradicionális nagy-somlói borászatok közé tartozik. A család és a hegy kapcsolatának első írásos említése 1545-re nyúlik vissza, onnantól a családnak mindig volt szőlője, a 19. és 20. században pedig a família vállalkozó szellemű férfitagjai a nagyvilágban gyűjtöttek tapasztalatot a szőlőtermesztésről, borkészítésről. A múlt század húszas éveiben a budafoki Magyar Királyi Pincészetben pallérozódó id. Fehérvári Károly szülőfalujába visszatérve egyik első borával országos versenyen különdíjat nyert. A Fehérvári szőlőkben folyó magas szintű szakmai munka folytonosságának bizonyságaként hét évtizeddel később fia, Fehérvári Károly – a Somlói Borrend örökös tiszteletbeli nagymestere, Somlókutató történelem szakos tanár, aki kutatásai eredményeire alapozva hittel vallja, hogy a somlai a világon egyedülálló afrodiziákum és termékenységet áldásosan befolyásoló gyógyszer, éppen ezért nevezik évszázadok óta a nászéjszakák borának – a borakadémia zászlósbora címet és nagy aranyérmet nyerte el Furmintjával.

A Borbirtok

A Fehérvári Borbirtok napjainkban folyó újjászületését is a tradíció és az innováció kettőse hatja át. A birtok mérete a rendszerváltáskori egy hektárt követően eleinte 6-7 hektárra emelkedett, később 20 hektárra bővült. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára korszerű feldolgozójuk, tartályaik és egy újonnan vásárolt palackozó biztosítja a modern munkavégzést. Zászlósboruk a furmint, amelyet a juhfark, a tramini, a sárfehér, az olaszrizling és a sárgamuskotály követ a sorban. Borbirtokuk termését részben még szőlőként értékesítik, de az arányokat szeretnék tovább növelni a palackos bor irányába, kihasználva az export lehetőségeket, hiszen a jelenlegi 10.000 palacknál jóval nagyobb a termelési adottságuk. A borbirtok mindennapos munkáját Fehérvári Károly lánya, Zsuzsa irányítja, a szakmai munkát pedig fia, az építőmérnökként dolgozó és szőlész-borász szakmérnöki diplomával is rendelkező András és kollégáik felügyelik.

- Hirdetés -

Borkóstolás

A borászatban kóstolható alapboraik különböző évjáratai mellett, most négy palackozott termékük rendelhető webáruházukban. A Petit Somlo a somlai borvidék igazi esszenciája, öt bor nagy cuvée-je: juhfark, tramini, furmint, sárga muskotály (muscat lunel), sárfehér.

A somló valódi arca: Juhfark Grand Reserve 2020. A Somló igazi szépségét, esszenciáját keresőknek ajánlják ezt az elegáns, olajos, koncentrált bort. A Nagy-Somlói Tramini a gasztronómiai különlegességek kedvelőinek lehet a kedvence, gazdag, fajtajelleges intenzív illatával valódi ízutazás minden egyes korty. A Juhfark Reserve gazdag, karakteres ízvilágában a Somló hamisítatlan jegyeit, valamint a hazai tradíció és a külföldi borkultúra előremutató szellemiségét ötvözi, igazi kozmopolita ital született: extravagáns és
kifinomult egyszerre.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.fehervaribirtok.hu

 

Forrás: https://elitbor.hu/

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek