36.5 C
Budapest
péntek, július 12
spot_img

Gedeon birtok

A Gedeon Birtok a Kunsági borvidéken, Izsák határában egy 70 ha-os szőlőterületre alapított családi pincészet.

 

Érdekes figurája a hazai borászati életnek a fiatal generációhoz tartozó Varga Árpád, az izsáki Gedeon Birtok tulajdonosa. A Varga család nem ma kezdett a szőlővel és a borral foglalkozni. Már a nagyapa is ezt a homokos talajt művelte. A finom nedű iránti alázat a család vérében van. Manapság a hagyományokat követve, de a jövő kihívásainak megfelelve termelik a legszebb borokat, amikkel már Európa és a világ versenyein szerepelnek szép eredményekkel. Nem félnek az újtól! folyamatosan keresik a jobbat a jónál is.

Szőlő területek

A 80 ha-os szőlőbirtok, a legnagyobb kiterjedésű magyar borvidék jó bortermő táján, a Kiskunsági homokhátságon, Ágasegyháza és Izsák között helyezkedik el. Szőlőik fajtaválasztékban a hagyománytisztelet jut kifejezésre, mivel elsősorban autentikus alföldi szőlőkkel foglalkoznak.

Szőlő fajták:

- Hirdetés -

Borászat

Az Ágasegyháza és Izsák között elhelyezkedő szőlőbirtok dűlőinek klimatikus és talaj-jellemzői sajátos borkarakter kialakítását teszik lehetővé. A borászatban a borvidékre jellemző könnyed, friss, gyümölcsös fehér és roséborokat készítenek. Arra törekednek, hogy a fehér és roséborok a lehető legtöbbet őrizzenek meg a leszüretelt szőlő friss üde ízéből, illatából.  Az üde gyöngyöző borok területén is jeleskednek, valamint néhány éve elkezdték a testes, tüzes és érlelt vörösborok előállítását is, amelyekből mára több szép tétellel büszkélkedhetnek.

Boraik reduktív technológiával készülnek. A pincében irányított erjesztéssel, hűtéssel készítik a borvidékre jellemző, magas minőségi követelményeknek is megfelelő boraikat. Célul tűzték ki, hogy a legjobb alapanyagból nagyon jó minőségű bort készítsenek. Ennek megfelelően alakították ki a borászati technológiát, amelyet folyamatosan fejlesztenek.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: gedeonbirtok.com

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Forrás: gedeonbirtok.com

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek