20.9 C
Budapest
vasárnap, június 23
spot_img

Gere Attila pincészet

A Gere család pincészetének története 7 generációval ezelőtt kezdődött és hosszú, kihívásokkal teli, nagy szorgalmat igénylő, a hagyományokat tisztelő, de egyszersmind újító, kísérletező szemlélettel kikövezett utat kellett megtenniük a jelenlegi – országon belül és kívül jól ismert – Gere név megteremtéséig.

 

Napjainkban a család birtoka eléri a 70 hektárt és már az ifjabb generáció is része a pincészet hétköznapjainak. Céljuk, hogy régi magyar mintára újra megvalósuljon a generációkon átívelő, felmenőkről utódokra szálló szőlőművelés és borászkodás.

Családfájukon 7 generáción át tudunk kimutatni borász ősöket; csak a nagyapával majd az édesapával szakadt meg a folyamat. A második világháború után tönkretették a paraszti birtokokat, a kitelepítésekkel pedig megszakították a családi hagyományok láncolatát. Gere Attila is az erdész szakmát választotta. A borászattal apósa révén került kapcsolatba 1978-ban, kinek hagyományos módon készített kézműves borait kóstolva ismerte fel, hogy a villányi vörösborokban hatalmas lehetőség rejlik.

Attila és felesége Katalin kezdetben csupán a néhány négyszögöl, Csillagvölgyben lévő szőlőterületen gazdálkodott, amelyet a szülőktől kaptak nászajándékként 1978-ban. Az 1986-os évjárat volt az első, mely már palackokban került értékesítésre. Végül 1991-ben feladva tanult szakmáját megalapította a Gere családi vállalkozást, mely ma egyike Magyarország legismertebb pincészeteinek. A szőlőterület az évek folyamán szépen növekedésnek indult. Ma, a hosszú évek munkájának köszönhetően, a pincészet 70 hektár területen gazdálkodik a borvidék legkiválóbb dűlőiben.
A családi birtok mellett máig jól működik a Gere-Weninger Pincészet is, melyet 1992-ben Franz Weninger osztrák borásszal hoztak létre Villányban, és jelenleg 10 hektár területen gazdálkodik.

- Hirdetés -

1994-ben Gere Attilát munkája elismeréseként az “Év borásza” megtisztelő címmel tüntették ki. Három évvel később, az 1997-es évjárattal pedig egy nagy álom vált valóra: palackba került a KOPÁR Cuvée első évjárata. Ekkorra fordultak termőre a pincészet kiváló területein lévő új telepítések, melyek lehetővé tették egy nagy bor megalkotását.

A pincészet

2002-ben elkészült a Gere pincészet új érlelő pincéje és feldolgozó épülete, amely a létező legmodernebb borászati technológiát ötvözi a villányi borkészítési hagyományokkal. A szőlőt már az ültetvényen szelektálják, majd kis ládákba kézzel szüretelik. Szigorú terméskorlátozással (csúcsboraik esetében kb. 0,7 – 1 kg/tőke) dolgoznak, csak minőségi, kézzel válogatott szőlőalapanyagot használnak fel. A feldolgozás előtt egy válogató asztalon fürt szelekciót hajtanak végre. Csak a tökéletesen érett, egészséges szőlő kerül feldolgozásra. A bogyózást követően az előzetesen lehűtött cefre, temperálható acéltartályokba, illetve fakádakba kerül. Itt megy végbe az alkoholos erjedés szabályozott hőfokon, fajtáktól függően 1-3-hét alatt.

Gere borok

Boraik készítésekor a villányi termőtájra jellemző illat- és ízjegyek kifejezésre juttatására törekednek. Ennek érdekében a feldolgozási technológia során a lehető legkíméletesebben járnak el. Az erjesztést kizárólag a Gere birtokról szelektált, helyi élesztő törzsekkel végezik. Céljuk a természetes, egyedi, terroir birtok borok készítése. Az erjesztést követően kíméletes préselés következik, melyet pneumatikus rendszerű présekkel végeznek.

A spontán biológiai almasavbomlás már a feldolgozó alatt található érlelő pincében, nagyrészt új, illetve használt 80%-ban magyar, valamint francia tölgyfahordókban megy végbe. Vörösboraikat átlagosan 14-18-hónapig érlelik fahordóban, majd a hordós érlelést követően következnek a különböző házasítások. A palackozás során pincészetük csúcsborai nagyrészt szűretlenül lesznek letöltve, majd piacra kerülésük napjáig palackban érlelődnek tovább.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.gere.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

 

forrás: https://www.boresmas.hu/

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek