32 C
Budapest
szombat, július 13
spot_img

Günzer Tamás pincészet

A Magyarország legszebb szőlőbirtokának is megválasztott Günzer Tamás Pincészete a festői Szársomlyó látványát nyújtja a teraszán borozgató vendégeinek.

 

A Villányi borvidék tüzes vörösborairól és kiváló szakembereiről híres. Szubmediterrán éghajlata hosszú száraz nyaraival rendkívüli módon kedvez a szőlőtermesztésnek. Ez önmagában azonban nem elég, és a borászatot is csak részben lehet megtanulni az iskolapadban, a valódi tudáshoz csak hosszú évek tapasztalatán, verejtékes munkáján át vezet az út. Günzer Tamás nekivágott ennek az útnak, gondosan ápolta a szőlőt, szakszerűen művelte az ültetvényeket, optimalizálta a tőketermelést, ügyelt a vessző és a fürtszámokra és mindenekelőtt arra, hogy a napfény mindig átjárja a fürtöket. Szüretelt, palackozott, kóstoltatott, ott volt a fesztiválokon, borversenyeken, ahonnan díjakkal meggazdagodva térhetett haza. Ennek eredményeképpen borai mára ismertté váltak hazánkban és külföldön is. Célja soha nem az átlagos minőségű bor előállítása, csúcsborokat, különlegességeket palackoz évről évre. A két évtizednyi kitartó munkája gyümölcseként, a folyamatos bővítések folyamán Günzer Tamás ma már 45 hektáron gondoz szőlőt a Villányi Borvidéken, borait évente 220 000 palackba tölti és számos díjat is elnyert.

Az ültetvény

A kezdeti 0,3 hektáros indulás után 2005-re már 5 ha, 2010-re 18 ha termő és 16 ha új telepítésű területen gazdálkodtak, 2019-re már elérte az 65 hektárt és 2021-re pedig 77 hektárra nőtt ültetvényeik száma.

Az ültetvények jelenleg Villány, Nagyharsány, Nagytótfalu, Siklós, Máriagyűd és Kisharsány dűlőiben helyezkednek el. Ezek a villányi Jammertal – Ördögárok – Csillagvölgy- Kopár; a nagyharsányi Dobogó – Kenderföld – Várerdő dűlő; a nagytótfalusi völgyi dűlő és a kisharsányi Hosszúhát dűlő. Legnagyobb büszkeségük Kisharsányban található, 16 hektár egybefüggő és egyben legszebb területük, a Bocor dűlő. Erről az ültetvényről kizárólag prémium borok készülnek, mint például a 2012-es Bocor Grandior Merlot boruk, ami a Pincészet 23 éves borászati pályafutásának legszebb vörösbora.

- Hirdetés -

Günzer Tamás borok

A pincészet készít reduktív fehér és rosé borokat, classic vörösborokat és prémium borokat. Prémium boraik nagy része a Bocor és az Ördögárok dűlőből származnak. A pincészet zászlós bora, a Mátyás cuvée, ami Tamás Édesapjáról kapta a nevét, e bort több évben választották a Magyar hölgyek borának és nemzetközi versenyeken is mindig elismerő díjakban részesül. Nagy megtiszteltetés számukra, hogy a magyarországi újbor versenyen Rosé boruk már a 3. éve nyeri el Magyarország legjobb újborának járó díjat.

A Bocor Grandior Merlot 2012 borukra a legbüszkébbek. 2018-ban a TOP 100 magyar borversenyen a 23. helyen szerepelt, 2018-ban SUPER 12 közé választották, országos borversenyen arany és champion díjat kapott. Winelovers TOP 100 magyar bor versenyen Bocor Villányi Franc 2017 borunk a 16. helyen végzett, így a legjobb magyar vörösbor címet kapta.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.borpinceszet.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

forrás: vinoport.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek