10.6 C
Budapest
vasárnap, április 21
spot_img

Haraszthy pincészet

A Haraszthy Pincészet az Etyek–Budai borvidék egyik meghatározó borászata. Nemcsak a borkínálat volumenét tekintve, hanem a szortiment változatosságát és minőségét is.

 

A borászatot 1996-ban az argentin származású, de Kaliforniában és Magyarországon is otthon levő Carlos Coelho alapította Etyeken, az Öreghegyen. A névadó Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva készítik karakteres boraikat az Etyek-Budai Borvidéken a borász, Pázmányi Dániel vezetésével.

A pincészet

123 hektárral rendelkeznek, ezzel a Haraszthy Pincészet az Etyek-Budai borrégió legnagyobb földbirtokosa. Területeik 7%-a Etyeken az Öreghegyen, a pincészet szomszédságában található. (innen szüretelik Öreghegy névre keresztelt boraikat). A fennmaradó 93% Válon található, ami nagyrészt új telepítésű szőlő, ebből a tavalyi évben 61 hektárról szüreteltek.

Haraszty pincészet 2

- Hirdetés -

A magyar fajták mellett foglalkoznak Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi tökéletesítésével is. Boraik legnagyobb részben az alábbi fajtákból készülnek: Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir. Cuvée készítésekor Szürkebarát, Királyleányka és Zenit szőlőfajtákat is használnak. Hiszik, hogy úgy lehet egyedi, karakteres jó borokat készíteni, ha a modern technológiát vegyítikk a hagyományos eljárásokkal.

Korszerű és kíméletes feldolgozási módszerrel dolgoznak, a bogyózást válogatási fázis előzi meg, majd a préselést követően irányított technológiával erjednek boraik. Csak kazein mentes kezelőanyagokat alkalmaznak a borkészítés során.

Haraszty borok

2019-ben 250.000 palack bort készítettek, melyek 3 különböző borcsaládban kerülnek piacra.

Haraszty pincészet 3

Az alap – Haraszthy – borcsalád tagjai minden esetben reduktív módon készülnek. Könnyed, de jól strukturált borok. Közös jellemzőjük a primer aromagazdagság és lendületesség.

Fantástico borcsaláduk borai csak kiemelkedő évjáratokban készülnek válogatott alapanyagból. Általában 3 éves korukra válnak fogyasztásra éretté.

Szortimentjükben megtalálhatóak argentin és kaliforniai testvérpincészeteik tételei is.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.hpv.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek