26.9 C
Budapest
kedd, május 28
spot_img

Harsányi pincészet

A Harsányi Pincészet a tokaji borvidéken, Sárospatakon készít prémium minőségű kézműves borokat. A természet tisztelete és szeretete, valamint a tokaji borok iránti elkötelezettség ihlette a Harsányi Pincészet megszületését.

 

A Sárospatak határában, a Megyer-hegyi Tengerszem tövében működő pincészetben hagyományos tokaji szőlőfajtákkal dolgoznak – furminttal, sárgamuskotállyal és hárslevelűvel, de teret adnak a kísérletezésnek is. Közel 9 hektárnyi termőterületen dolgoznak. A kézművesség náluk nem csak organikus művelést jelent, hanem a szőlőre való gondos odafigyelést, mindig szem előtt tartva, hogy a bor minősége nagyrészt a szőlőből dől el. Az alacsony kordonos művelés során a tőkéket rövid csapra metszik, és 10-12 rügyet hagynak rajtuk. Az éves zöldmunkák során folyamatosan tovább ritkítják a fürtöket, mígnem a szüret időpontjában a tőketerhelés 6-7 fürt csupán.

Történetük

A Harsányi birtok különlegessége, hogy a Rákosi-korszak kivételével 163 éve a család tulajdonában van. A turista-térképeken név szerint is szerepel Rick tanya néven. A családi borászatot aztán dr. Harsányi Ádám karolta fel a hetvenes években, aki ugyan Budapesten volt orvos, de a családi hagyományok és szíve Sárospatakra húzták. 2012-ben aztán édesapja nyugdíjba vonulása után fia Harsányi Gábor vette át a birtok ügyeit. Őseihez hasonlóan, civilben ugyan más hivatást választott, de a családi birtok, a „Ciróka”, mégis központi helyet foglal el az életben.

- Hirdetés -

A természetességre való törekvés a legfőbb irányelvük, melyet a hagyományok és korszerűség ötvözésével egészítik ki. Olyan bort készítenek, mely képes megmutatni a területük változatosságát, terroiruk jellegzetességeit és melyen keresztül a borrajongó közönség is megérzi boruk egyéniségét.

Hisznek abban, hogy a különböző fekvésű és talajszerkezetű dűlők a borszerető közönség elé tárják a furmint sokszínűségét, a muskotály kedvességét és a hárslevelű fűszerességét. Borkóstolóikon meg tudják mutatni, hogy milyen változatosak a különböző száraz tokaji borok, illetve hogy mire képes egy tokaji aszú, szamorodni vagy kései szüret, ha modern technológiával, gondos odafigyeléssel, de hagyományos eljárással készül.

Filozófiájuk

„Családi pincészet vagyunk, mégis új irányokat kerestünk pár éve. Szeretjük a hagyományokat, de mindezt fiatalos lendülettel párosítjuk. Organikusan dolgozunk, de modern technológiával vegyítjük. Szerintünk egy könnyű furmint és egy hat puttonyos tokaji aszú jól kiegészítik egymást egy borkóstolón. A prémium minőség pedig a modern szemléletből és a szaktudásból következik.”

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.harsanyipinceszet.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Forrás: harsanyipinceszet.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek