26.9 C
Budapest
kedd, május 28
spot_img

Heumann pincészet

A bor a szenvedélyünk és a hivatásunk, a minőség pedig a legfőbb alapelvünk. E hitvallás alapján kísérjük végig a szőlőt, amíg az borrá alakul, majd palackozva a polcokra kerül.

 

Svájci-német házaspár vagyunk, és különleges szeretet fűz minket a borhoz. 1995-ben lehetőségünk nyílt arra, hogy megvásároljunk egy akkor 40 éves kékoportó ültetvényt a Villányi Borvidéken. Ez a néhány hektár lett a pincészetünk “alapköve”.

Eleinte csak szabadidős elfoglaltságként tekintettünk a szőlőművelésre, de az évek előrehaladtával egyre nőtt a megtermelt mennyiség – vele együtt pedig az ambíciónk és a minőség iránti vágyunk is. Vettünk egy nagy levegőt, és professzionális bortermelésbe kezdtünk.

- Hirdetés -

Lépésről lépésre újratelepítettük a szőlőt, borospincét építettünk, amit felszereltünk a szükséges eszközökkel.

2008 óta fiunk szakmai támogatását is élvezhetjük, aki Svájcban borász szakon szerzett egyetemi végzettséget, és hozzánk hasonlóan a bor világában tevékenykedik. Tudjuk, ki fogja továbbvinni a munkát.

A Birtok

A Villány-Siklós régióban közel tízhektárnyi szőlőterületünk java kiváló fekvéssel büszkélkedhet. Birtokaink elsősorban Siklóson és a Villányi-hegység nyugati oldalának déli dűlőiben találhatók. A talaj többségében löszös, részben agyagos, de különböző arányokban mészkő és dolomit is megtalálható benne. A klíma mediterrán-kontinentális, azaz hideg a tél, de viszonylag forró a nyár.

Szőlőterületeink 90 százaléka DHC prémium státuszú. A DHC-szabályzat hektáronként legalább 5 ezer tőkét ír elő, nálunk azonban 7 ezer a tőkesűrűség. A szőlőterületeink hozamát minőségorientált szőlőtermelők termésével egészítjük ki.

Szőlőfajták és borkészítés

A borvidék terroirja (azaz az éghajlat és a talaj egyedi kombinációja) elsősorban a vörös fajták optimális érésének kedvez. Különösen a Kékfrankosnak és a Cabernet Franc-nak, amelyek a Villányi Borvidéken kiváló borokat adnak. Több nemzetközi borszakértő (köztük Jancis Robinson, MW) szerint itt születnek a világ legjobb Cabernet Franc-jai. Más nemzetközi fajták, mint például a Cabernet Sauvignon, a Merlot és a Syrah is profitálnak a hely kedvező adottságaiból. Az említett vörös fajták mellett telepítettünk még Rajnai Rizlinget, Chardonnay-t és Fűszeres Traminit is.

A magas minőség elérése érdekében a hozamot tudatosan alacsonyan tartjuk. A vörös fajtáknál legfeljebb 1-1,5 kg tőketerhelést alkalmazunk, ami hektáronként 30-40 hektolitert jelent, ezzel bőven teljesítjük a DHC által előírt 60 hl/ha követelményszintet. A fehér fajtáknál is ennek megfelelően korlátozzuk a hozamot.

A fehérborok és a rosé saválló acéltartályokban reduktív eljárással készülnek. A vörösborok – a fajtának megfelelően – ellenőrzött körülmények között, 28-30 fok között erjednek. A malolaktikus erjedés szintén az acéltartályokban megy végbe. A vörösborok 12-14 hónapot érnek 225 illetve 500 literes barrique hordókban. Bizonyos szőlőfajtáknál (Kékfrankos, Merlot, Syrah) egyre inkább áttérünk a nagyobb hordókra, hogy megőrizzük a gyümölcsösségüket. A fás hangsúly elkerülése érdekében többnyire harmad- negyedtöltésű barrique hordókat használunk.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.heumannwines.com

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek