35.1 C
Budapest
szombat, július 13
spot_img

Hímesudvar pince

A Hímesudvar pince a borvidék névadó településén, Tokaj óvárosában, az egykor „borkereskedők utcája” -ként emlegetett Bem út 2. szám alatt található.

A család közel 30 éve foglalkozik tokaji szőlőműveléssel és borkészítéssel. Csak kevesek veszik észre áldozatos és pontos munkájukat, pedig bizony a kilencvenes évek eleje óta, elsők közt gyakorolják lankadatlanul a löszön keresztül a stílust és a minőséget (szaküzletet is nyitottak, helyi borokkal). A 93-as aszújuk az egyik első újhullámos, modern aszú volt, de szép löszkarakterrel palackozott furmintjaik is izgalmasak (boraik idehaza szinte csak a pincénél elérhetők).

A család

A szülők, Várhelyi Gyula és Juhász Margit 1983-ban vásároltak egy Tokaj belvárosában álló – több, mint 500 éves – lepusztult épületet, amit a leírások szerint egykor Szapolyai János magyar király vadászháznak építtetett. Titkos tervük volt, hogy a már néhány éve nagy érdeklődéssel elkezdett szőlőművelés után a borászkodásba is belekezdhessenek… Ma, a gyerekek, Várhelyi Kata és Péter folytatják a megkezdett munkát.

Szőlőtől a pincéig

Mindössze 3 hektárt művelnek Tokaj határában a Malomfeli és a Nyulas dűlőben. A lehető legérettebb szőlőfürtökből készítik a bort, ezért kis tőketerhelést – a maximálisan megengedett 40-50%-át, (kb. 1 kg/tőke) – alkalmaznak és nagyon későn szüretelnek. Évek óta nem alkalmaznak erős vegyszereket, rovarirtót egyáltalán nem használnak, így a növény védelme rengeteg kézi munkát és odafigyelést igényel.

Hímesudvar pince

- Hirdetés -

Hordótól a palackig

Borászati filozófiájukat nem szeretik misztifikálni: jó alapanyag, kiváló zempléni tölgyfából készült hordók, tisztaság és pontosság. 
Tokaj – mikroklímájával, ásványos, löszös talajával – hozzáteszi a többit.
Minden évjárat terméséből a legmagasabb minőségű bort igyekeznek elkészíteni.
Kevés szőlőterületük kevés bort ad, néha egy-egy tételből mindössze néhány száz palack készül.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: himesudvar.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek