Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a borászat fejlesztése, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg.
Mára mintegy 48 hektáron gazdálkodnak organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelnek.
A Kreinbacher birtok története 2011-ben érkezett következő nagy állomásához az Európai Uniós támogatással megvalósult új birtokközpont, borászat és pezsgőpincészet átadásával. Az első itt készített pezsgők 2014-ben mutatkoztak be, újabb fejezetet nyitva a borvidék történetében.
2015 tavaszától egyedi kialakítású szobák és bistro, borbár várja mindazokat, akik még közelebbről szeretnék felfedezni Somló borait és dűlőit, vagy a tradicionális pezsgőkészítés lépéseivel ismerkednének.
A Nagy-Somlói borvidék
A Nagy-Somlói borvidék története 4-5 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor a felszínre tört láva megszilárdult bazalttömege fokozatosan kiemelkedett az egykori beltenger kiszáradt medréből. A hegy felszínét borító, masszív kőzet megvédte a talaj alsó, laza üledékes részét az eróziótól, a szelek és folyók hatásától – a Somlót éppen ezért, időtállósága miatt nevezik tanúhegynek. Jellegzetesen ásványos karakterű, lassan fejlődő és koncentrált borai épp ezt az örökséget képviselik, híresek hosszú eltarthatóságukról.
A birtok
A Kreinbacher Birtok területei kiváló fekvésű, a bazaltorgonák alatti dűlők, amelyeket organikusan művelnek. A fő szőlőfajták a juhfark, a furmint, az olaszrizling és a hárslevelű. Ezek mellett syrah-val is dolgoznak és eddigi eredményeik jele, hogy Somló elismert szőlőfajtái között kapott helyet.
Bodorkós Norbert szakmai vezető, Várszegi György borász és Molnár Dániel szőlész munkáját Christian Forget, a champagne-i Paul Bara pincemestere és Stefano Dini szőlészeti tanácsadó segítik.
Kreinbacher borok:
- Kreinbacher Olaszrizling 2018
- Kreinbacher Juhfark 2018
- Kreinbacher Tramini 2018
- Kreinbacher Nag-Somlói Cuvée 2018
- Kreinbacher Rozé 2018
- Kreinbacher Furmint 2017
- Kreinbacher Juhfark 2017
- Kreinbacher Öreg tőkék bora 2017
- Kreinbacher Olaszrizling Selection 2018
- Kreinbacher Juhfark Selection 2018
- Kreinbacher Furmint Selection 2017
- Kreinbacher Juhfark Selection 2017
- Kreinbacher Birtokvörös
- Kreinbacher Syrah 2015
Fehérboraik hűtött, tartályos erjesztés után, rövid érlelés és készre kezelés követően kerülnek palackba. Vörösboraik fajtától és stílustól függően 9 -18 hónapos fahordós érlelést kapnak új és másod-harmadtöltésű barrique hordókban, illetve rozsdamentes acél tartályokban.
További információkért látogass el a weboldalukra: www.kreinbacher.hu
Vagy keresd fel a facebook oldalukat!
Forrás: kreinbacher.hu