Helyi erő Szekszárdon, két ősöreg kadarka ültetvénnyel, göcsörtös tőkékkel. Az egyik 1935-ös telepítés, a másik ennél is korábbi. Gyerekkora óta hajnalban kel, szőlőt művel, amit csak lehet maga csinál a metszéstől a pincevájásig. A borok stílusa pedig olyan, mint maga Márkvárt Jani.
A Márkvárt pincét a régi családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre épülve, nagyapáról-unokára szállva alapították újjá 1996-ban. Jelenleg 10 hektár szőlőtermő-területen gazdálkodnak. Az ültetvények a Szekszárd történelmi borvidék legkiválóbb dűlőiben vannak: Baranya-völgy, Faluhely, Cinka, Bödő, Bakta, Őcsényi-hegy. Kizárólag saját termés feldolgozásával állítják elő minőségi, egyedi ízvilágú boraikat.
A szőlő feldolgozása két helyen történik. Koracél tartályban 2/3 része, műanyaggal bélelt betonkádakban, hagyományos csömöszöléses módszerrel 1/3 része.
Márkvárt János
„50% Kadarka folyik az ereimben. Két ősöreg kadarka ültetvényem van. Az egyik 1935-ös telepítés, a másik ennél is korábbi. Manapság is művelem ezeket a szőlőtőkéket. A szőlőtől a palackig mindent én és a családom intézünk. Organikusan dolgozunk a szőlőültetvényeken, hogy megőrizzük élénk talajunkat.
Célom, hogy megmutassam a szekszárdi vidék hagyományait és eleganciáját, olyan régen is készült borok készítésével, mint a Kadarka, a Kékfrankos és a Bikavér. Hiszem, hogy a természet tudja a dolgát, ezért igyekszem a lehető legkevesebbet beavatkozni a pincében.”
Márkvárt János
Márkvárt borok
- Kadarka
- Sauli Kadarka
- Vegyes Vörös (Syrah, Kékfrankos, Merlot)
- M, mint Márkvárt
További információkért látogass el a weboldalukra: markvartjani.hu
Forrás: markvartjani.hu