32 C
Budapest
szombat, július 13
spot_img

Naár pince

A Naár család története Magyarországon egészen az 1750-es évekig, a betelepítés időpontjáig ismert.

 

A sváb ősök ugyanis ekkor érkeztek Sárospatak város környékére. A helyi szőlőfajták művelésébe és a bor készítésébe hamar beletanultak. Így a felmenők kisebb szőlőterületeket már sok generációval ezelőtt is műveltek.

Szőlőterületek

A család szőlőterületeit 1990-től folyamatosan fejleszti. A fajták arányaiban 60% Furmint, 25% Hárslevelű, 10% Sárgamuskotály valamint Kövérszőlő és Zengő. Idősebb, 40-50 éves tőkéik is vannak, de igyekeznek új és régebbi területek művelésbe vonására is. Először 2010-ben telepítettek sárgamuskotályt, majd 2016 tavaszán újabb 2,4 hektárral növelték a birtokot, nagyrészt furminttal a Pogánykút dűlőben. Naár pince 2

- Hirdetés -

Pince

A hercegkúti családoknak a szőlőik mellett két pincesoron, a Kőporoson és a Gombos-hegyen több mint 190 pincéjük is van. A pincesorok, a világon egyedülálló módon több sorban, egymás fölött helyezkednek el emiatt UNESCO 2002-ben világörökség részévé nyilvánította.
 
A pincét a Gombos-hegyen a nagyszülők vásárolták 1954-ben romos, rossz állapotban. Néhány év alatt felújították és berendezték borérlelésre. A pince mikroklímája optimális mind a hordós, mind a palackos borok érlelésére, ezért döntöttek úgy, hogy bővíteni kellene. 2008-ban először egy hordós érlelő ágat alakítottak ki egy kis bormúzeummal, majd egy évvel később kóstolóteremmel bővítettek. Itt akár 60 főt is meg tudnak kínálni boraikkal, amit legtöbbször helyi gasztronómia kísér.
 
A szőlőtermesztés mellett az évek során egyre inkább erősödött a saját, palackos bor gondolata. Első palackos borukat 2009-ben készítették. Majd az évek során, kihasználva a fajták és az évjáratok sokszínűségét, sikerült eljutniuk odáig, hogy a borvidékre jellemző borokkal rendelkezzenek. Készítenek friss – gyümölcsös, érlelt-száraz valamint késői szüretelésű és aszú borokat is.

Borok

2019 év elején úgy gondolták megújítják a megjelenésüket. A ’19-es évjárat már az új designt kapja. Egy fiatalosabb, modernebb formát kerestek, ami könnyen megjegyezhető és semmivel nem lehet összetéveszteni. Az új arculatban három kategóriával dolgoznak. Az alapsorozat (POP) termékei friss, reduktív technológiával készülő, illatos, „ropogós” borok. A második kategória (ROCK) borai fahordós érlelés után kerülnek kiválasztásra, érlelt, hordós jegyek, de vigyázva a fajtajelleg megtartására.
 
A csúcskategóriában (CLASSIC) pedig a Tokaji borkülönlegességek foglalnak helyet úgy, mint a Szamorodni (száraz,édes) és a Tokaji Aszú. Ezeket a tételeket csak a különleges évjáratokban készítik el, figyelve a legszebb alapanyagok gondos válogatására.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.naarpince.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

  Forrás: naarpince.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek