Nyakas pincészet

Nyakas pincészet


A Nyakas pincészet az Etyek-Budai borvidéken, a Nyakas-hegy lábánál meghúzódó kicsiny településen található, melyet nemes egyszerűséggel “Tök”-nek hívnak.

 

Az Etyek-Budai borvidék szőlő- és borkultúrája évszázados múlttal rendelkezik. Az itteni talaj kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre, mivel magas mésztartalmú, ásványi anyagokban gazdag.

Elsősorban illat és zamatanyagokban gazdag, üde, reduktív fehérborok készítésével foglalkoznak. Jelenleg 187 hektáron termesztenek szőlőt (88%-a fehér-, 12%-a vörös szőlő), feldolgozó kapacitásuk 14.000 hl bor tárolásra 470 m²-es raktár szolgál. Boraik főleg palackban, redukált környezetben érik el érzékszervi sajátságaik, bukéjuk maximumát.

Éves termelés: 820.000 palack

Birtokméret: 153,6 ha

A pincészet története

Az 1990-es években épült Nyakas Pince a nevét a medencét átszelő Gerecse hegység nyúlványáról a “Nyakas”-ról kapta.

1991 óta szőlőtermesztéssel, 1997 óta az újonnan épült szőlőfeldolgozónak és bortárolónak hála borkészítéssel is foglalkoznak. Első sikereiket igen rövid idő alatt érték el, 2002-ben “az év borásza” elismeréssel jutalmazták meg Malya Ernő főborászt, 2012-ben Magyar Brands díjat nyertek, illetve boraik rendszeresen kapnak elismeréseket, díjakat különböző versenyeken.

A Borászat fejlődése a kezdetek óta töretlen. 2002 óta vákuumtöltőgépek és címzőgépek segítségével óránként 1200 palackot képesek lepalackozni és felcímkézni. 2011-ben a már meglévő pince mellett átadásra került egy mintabolt, látványpince, valamint a vörösborszőlők és a kiemelt fehér tételek feldolgozását lehetővé tévő “kis” feldolgozó. 2013 óta parafa és szintetikus dugó mellett már csavarzárral is tudnak borokat palackozni.

Főbb ültetvények

  • Körte-völgy (Budajenő)
  • Öreg-templom-völgy (Budajenő)
  • Szajkós kertek (Tök)
  • Körtvélyes (Tök)

A birtok szőlőfajtái

 

 

Forrás: nyakas.hu

 

A következő posztok érdekelhetnek

Káli pince

Németh pince

Bortkostolunk Toplista | TOP 5 BOR
hamarosan...

Harsányi

Ciróka Furmint 2016

hamarosan...

Mészáros

Cabernet Sauvignon 2016

hamarosan...

Kamocsay Prémium

Pinot Gris 2017

hamarosan...

Böjt Gergő

14' Cuvée 2014

hamarosan...

Bardon

Meszes Furmint 2016

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!