20.9 C
Budapest
vasárnap, június 23
spot_img

Nyakas pincészet

A Nyakas pincészet az Etyek-Budai borvidéken, a Nyakas-hegy lábánál meghúzódó kicsiny településen található, melyet nemes egyszerűséggel „Tök”-nek hívnak.

 

Az Etyek-Budai borvidék szőlő- és borkultúrája évszázados múlttal rendelkezik. Az itteni talaj kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre, mivel magas mésztartalmú, ásványi anyagokban gazdag.

Elsősorban illat és zamatanyagokban gazdag, üde, reduktív fehérborok készítésével foglalkoznak. Jelenleg 187 hektáron termesztenek szőlőt (88%-a fehér-, 12%-a vörös szőlő), feldolgozó kapacitásuk 14.000 hl bor tárolásra 470 m²-es raktár szolgál. Boraik főleg palackban, redukált környezetben érik el érzékszervi sajátságaik, bukéjuk maximumát.

- Hirdetés -

Éves termelés: 820.000 palack

Birtokméret: 153,6 ha

A pincészet története

Az 1990-es években épült Nyakas Pince a nevét a medencét átszelő Gerecse hegység nyúlványáról a „Nyakas”-ról kapta.

1991 óta szőlőtermesztéssel, 1997 óta az újonnan épült szőlőfeldolgozónak és bortárolónak hála borkészítéssel is foglalkoznak. Első sikereiket igen rövid idő alatt érték el, 2002-ben „az év borásza” elismeréssel jutalmazták meg Malya Ernő főborászt, 2012-ben Magyar Brands díjat nyertek, illetve boraik rendszeresen kapnak elismeréseket, díjakat különböző versenyeken.

A Borászat fejlődése a kezdetek óta töretlen. 2002 óta vákuumtöltőgépek és címzőgépek segítségével óránként 1200 palackot képesek lepalackozni és felcímkézni. 2011-ben a már meglévő pince mellett átadásra került egy mintabolt, látványpince, valamint a vörösborszőlők és a kiemelt fehér tételek feldolgozását lehetővé tévő „kis” feldolgozó. 2013 óta parafa és szintetikus dugó mellett már csavarzárral is tudnak borokat palackozni.

Főbb ültetvények

  • Körte-völgy (Budajenő)
  • Öreg-templom-völgy (Budajenő)
  • Szajkós kertek (Tök)
  • Körtvélyes (Tök)

A birtok szőlőfajtái

 

 

Forrás: nyakas.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek