24.7 C
Budapest
csütörtök, május 30
spot_img

Patricius borház

A Tokaji Borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzet borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katalin. A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok a Mátraalján és Tokaj-Hegyalján.

 

A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok Mátra-alján és Tokaj-Hegyalján. A 8 történelmi első osztályú dűlő gazdaságát ötvöző 85 ha-os birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel az 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyalja Albumban is szereplő uradalmi présház átalakításával, melyhez ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is csatlakozik, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban

A borászat

A Patricius a tokaji borvidék egyik meghatározó borászata. A borkészítésen túlmenően aktívan részt vesznek a borvidék kulturális életének szervezésében is. Szeretnék tudatosítani a látogatókban, hogy a bor a tájban a helyi hagyományokból táplálkozva születik, ezért létfontosságú, hogy megőrizzük és bemutassuk kulturális és természeti értékeket. A hegyaljai táj magával ragadó, jó lenne, ha jövő nemzedéke is gyönyörködhetne még benne, és ha tudnának majd együtt élni a környezet nyújtotta gazdag kulturális örökséggel. Majd két évtized tapasztalatával a hátuk mögött ma már tisztán látják, hogy felelősségteljes feladatot kaptak a sorstól, az élettől. Ez a feladat pedig nem más, mint modern, letisztult és elegáns formában visszaadni azt a természeti csodát és felhalmozott emberi értéket, amelyet Tokaj-Hegyalja magában foglal.

- Hirdetés -

Az ültetvény

Öt település határában, hét dűlőben,közel 80 hektáron művelnek szőlőt. Területeik alapkőzete és a rajta képződött talaj a vulkanikus eredetből adódóan ásványokban rendkívül gazdag és sokszínű. Dűlők: Szárhegy-dűlő (Tolcsva), Czigány-dűlő (Bodrogkisfalud), Várhegy-dűlő (Bodrogkisfalud), Lapis-dűlő (Bodrogkeresztúr), Bendecz-dűlő (Bodrogkeresztúr), Sajgó-dűlő (Bodrogkeresztúr). Az ültetvény fajtaösszetétele: 63 % Furmint, 17 % Hárslevelű, 9 % Sárgamuskotály, 10% zéta, 1% kövérszőlő.

A birtok borai

Termőhelyeik sokszínűsége, az alapkőzet, a talaj és a mikroklíma változatossága a borokban jól nyomon követhető, azok visszatükrözik dűlőik kiváló adottságait. A Patricius száraz borainak íz világát az ásványosság, a fajták gyümölcsössége és a részbeni fahordós erjesztés és érlelés finom jegyei jellemzik. Késői szüretelésű boraikban a kíméletes és gondos fürtválogatásnak és a fahordós érlelésnek köszönhetően a fajták elsődleges illata-és ízalkotói elegáns harmóniát alkotnak a részben aszúsodott szemek aromáival. Az aszú borok fahordós érlelését követően nagy hangsúlyt fektetnek a palackos érlelésre. Az aszúk íz világában finomság, krémesség és elegancia uralkodik. Az egyes tételek házasításakor a komplexitás, az egyensúly elérése a fő szempont, kiváló évjáratokban a legkiemelkedőbb dűlők termését dűlőszelektáltan hozzák forgalomba. A borok számos hazai és nemzetközi versenyen arattak sikereket, a szaksajtó avatott szakértői is elismerően írnak boraik minőségéről.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.patricius.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

forrás: patricius.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek