20.9 C
Budapest
vasárnap, június 23
spot_img

Polgár pincészet

A Polgár Pincészet neve immár 20 éve jelent egyet a minőségi borok termelésével. Polgár család hitvallásának legfontosabb eleme a tradíciók tisztelete a szőlőfajták kiválasztásától a borkészítésig.

 

Polgár Zoltán és Polgárné Katalin 1990-ben alapították meg családi vállalkozásukat Polgár Pince Kft. néven. Kezdetben közel 12-15-ha szőlőterületen gazdálkodtak.A cég székhelye először Villánykövesden volt, majd később Villányba telepítették át és ott vásároltak meg pincéket. A vállalat, vállalkozás tovább tudott terjeszkedni és 1993-1994-ben már 23-24-ha-on gazdálkodtak. Jelenleg a vállalkozás 62-ha szőlőterülettel rendelkezik.

Polgár Zoltán és felesége több mint 20 éve zárta palackba első Chardonnay és Hárslevelű borát, az akkor még kicsinyke saját szőlőtermésből. Az eltelt két évtized az útkeresés, fejlesztés, bővítés mellett a tradíciók mélységes tiszteletének szellemében telt el. Mind a szőlőfajták kiválasztásánál és a szőlőművelésében, mind a borok készítésében a legfontosabb hagyományt – a természetes értékek megőrzését, és az azokkal való harmonikus egyensúly megtartását – tartják szem előtt ma is, az azóta tekintélyes családi vállalkozássá nőtt pincészetben.

- Hirdetés -

Pincészet

A Polgár Pince a Villány-Siklósi borvidék teljes fehér- és vörösbor választékával rendelkezik. Siklóson, Máriagyűdön, Kisharsányban és Nagyharsányban vannak szőlőik, a helyi adottságoknak legmegfelelőbb fajtaválasztékkal. Fehér boraik közül kiemelkedő az élénk savú tüzes új hordós Kisharsányi Olaszrizling, az arisztokratikusan elegáns, diszkrét, barrique érlelésű Máriagyűdi Chardonnay és a késői szüretelésű, hársfavirágméz illatú hárslevelű, melyből kiemelkedő évjáratokban finom aszúbor készül, ilyenkor Villányi Aranyhárs néven kerül forgalomba, mint természetes édes bor. A gyakran túlérésben szüretelt, jellegzetes fűszeres illatú, lágyabb, aranysárga tramini, valamint hagyományos olaszrizling és keményebb savú rajnai rizling színesítik a fehér borok palettáját. Külön csemegének számít a gyönyörű illatú és gyümölcsízű száraz muskotály, mely novemberben primőrként is megjelenik. A vörösbor választék a könnyebb helyi fajtáktól a nagy világfajtákig terjed (Portugieser, Kékfrankos és Kadarka, Merlot és Cabernet Sauvignon és Franc), ideértve a különböző ideális házasítású „Cuvée” borokat is. Villány fő fajtájának számító lágyabb Kékoportó itt mindig könnyebb stílusú, gyümölcsös (különösen primőr korában) és bársonyos.

Borkészítés

„Célunk, hogy a kézműves gondossággal szüretelt szőlőszemekből készült, elegáns, finom boraink egyedülálló élménnyel ajándékozzák meg a természetes ízek, a természetes borok kedvelőit.”

Polgár Zoltán

Díjak, elismerések: Az év bortermelője, 1996

Termelt szőlőfajták:

További információkért látogass el a weboldalukra: www.polgarpince.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek