A Polgár Pincészet neve immár 20 éve jelent egyet a minőségi borok termelésével. Polgár család hitvallásának legfontosabb eleme a tradíciók tisztelete a szőlőfajták kiválasztásától a borkészítésig.
Polgár Zoltán és Polgárné Katalin 1990-ben alapították meg családi vállalkozásukat Polgár Pince Kft. néven. Kezdetben közel 12-15-ha szőlőterületen gazdálkodtak.A cég székhelye először Villánykövesden volt, majd később Villányba telepítették át és ott vásároltak meg pincéket. A vállalat, vállalkozás tovább tudott terjeszkedni és 1993-1994-ben már 23-24-ha-on gazdálkodtak. Jelenleg a vállalkozás 62-ha szőlőterülettel rendelkezik.
![](https://bortkostolunk.hu/wp-content/webpc-passthru.php?src=https://bortkostolunk.hu/wp-content/uploads/2021/03/Polgar-pince-3-683x1024.jpg&nocache=1)
Polgár Zoltán és felesége több mint 20 éve zárta palackba első Chardonnay és Hárslevelű borát, az akkor még kicsinyke saját szőlőtermésből. Az eltelt két évtized az útkeresés, fejlesztés, bővítés mellett a tradíciók mélységes tiszteletének szellemében telt el. Mind a szőlőfajták kiválasztásánál és a szőlőművelésében, mind a borok készítésében a legfontosabb hagyományt – a természetes értékek megőrzését, és az azokkal való harmonikus egyensúly megtartását – tartják szem előtt ma is, az azóta tekintélyes családi vállalkozássá nőtt pincészetben.
![](https://bortkostolunk.hu/wp-content/webpc-passthru.php?src=https://bortkostolunk.hu/wp-content/uploads/2021/03/Polgar-pince-5-2-1024x683.jpg&nocache=1)
Pincészet
A Polgár Pince a Villány-Siklósi borvidék teljes fehér- és vörösbor választékával rendelkezik. Siklóson, Máriagyűdön, Kisharsányban és Nagyharsányban vannak szőlőik, a helyi adottságoknak legmegfelelőbb fajtaválasztékkal. Fehér boraik közül kiemelkedő az élénk savú tüzes új hordós Kisharsányi Olaszrizling, az arisztokratikusan elegáns, diszkrét, barrique érlelésű Máriagyűdi Chardonnay és a késői szüretelésű, hársfavirágméz illatú hárslevelű, melyből kiemelkedő évjáratokban finom aszúbor készül, ilyenkor Villányi Aranyhárs néven kerül forgalomba, mint természetes édes bor. A gyakran túlérésben szüretelt, jellegzetes fűszeres illatú, lágyabb, aranysárga tramini, valamint hagyományos olaszrizling és keményebb savú rajnai rizling színesítik a fehér borok palettáját. Külön csemegének számít a gyönyörű illatú és gyümölcsízű száraz muskotály, mely novemberben primőrként is megjelenik. A vörösbor választék a könnyebb helyi fajtáktól a nagy világfajtákig terjed (Portugieser, Kékfrankos és Kadarka, Merlot és Cabernet Sauvignon és Franc), ideértve a különböző ideális házasítású „Cuvée” borokat is. Villány fő fajtájának számító lágyabb Kékoportó itt mindig könnyebb stílusú, gyümölcsös (különösen primőr korában) és bársonyos.
![](https://bortkostolunk.hu/wp-content/webpc-passthru.php?src=https://bortkostolunk.hu/wp-content/uploads/2021/03/Polgar-pince-4-683x1024.jpg&nocache=1)
Borkészítés
„Célunk, hogy a kézműves gondossággal szüretelt szőlőszemekből készült, elegáns, finom boraink egyedülálló élménnyel ajándékozzák meg a természetes ízek, a természetes borok kedvelőit.”
Polgár Zoltán
Díjak, elismerések: Az év bortermelője, 1996
Termelt szőlőfajták:
További információkért látogass el a weboldalukra: www.polgarpince.hu
Vagy keresd fel a facebook oldalukat!
Ehhez kapcsolódó tartalom: