Reizinger pince

Reizinger pince


A Reizinger pince a Balaton szomszédságában, Lajoskomáromban a festői szépségű Fülöp-hegyen található. A pince boraiban megmutatkozik a sváb precizitás, ezt a tradíciót próbálják követni munkájukkal és termékeikkel.

 

Lajoskomárom nagyközség hazánk egyik legfiatalabb községe. A 18. század végén még egy hatalmas, sűrűn benőtt erdő terült el a mai Lajoskomárom helyén. 1802-ben alapította az enyingi Batthyány család, azzal a szándékkal, hogy viszonylag hatalmas birtokait gazdaságosabban meg tudja műveltetni jobbágyaival. A betelepülők (svábok, tótok) 1802-ben kezdték benépesíteni a kijelölt területeket. A telepített község a Lajoskomárom nevet kapta, mely alapítója herceg Batthyány Lajos keresztnevének, és a „szúnyogos” jelentésű, szláv eredetű komárom szó összetételéből keletkezett.

Az ozorai úttól nyugatra elterülő földterület már nem Lajos hűbérúré, hanem öccséé, Fülöpé volt. Ezért ez a terület a Fülöp-hegy nevet kapta. Ide szőlőt telepítettek, amely a mai napig művelés alatt áll.

Lajoskomárom borai, a Tolnai Borvidék részét képezik,  ami magányosan bár, de büszkén ad alapanyagot a tolnai boroknak. A Fülöp-hegy pincesora a falu egyik büszkesége. Fülöp-hegy szőlővel való beültetetéséről már egy 1808-as úriszéki jegyzőkönyv beszámolt. A szőlőhegy hamar kicsinek bizonyult a lajosiak szorgalma miatt. 1862-től kezdték az Újhegyet telepíteni, majd 1906-ban újabb területeken folyt a telepítés (Lóheres, Pascum, Zsellérszőlők). A szőlőhegy U alakú elhelyezkedésű, áll egy parti pincesorból és keleti, illetve nyugati pincesorból. A szőlőterületek nagysága 30 ha, 80 %-ban fehérbort (Olaszrizling, Zenit), 20 %-ban vörösbort (Kékfrankos, Zweigelt, Otelló, Pinot Noir, Merlot) állítanak elő. A pincesoron közel 220 pince található.

A pince

A Reizinger család a falu alapítói között is szerepeltek már, világ életükben növény- és állattenyésztéssel foglalkoztak. A falu alapításával egy időre datálható a család borgazdálkodásának kezdete is. A pincészetben egységesen a borok erjesztése reduktív eljárással készül, szabályozott alacsony hőmérsékleten.

A pincészet boraival és a zöldmunkával két fő foglalkozik a családból. Reizinger Attila aki tapasztalatát a nagyapjától és édesapjától tanulta, ezt adta tovább fiának, Ádámnak aki a pincészetet vezeti. A korábbi hobbi, mára hivatássá vált, és az első piacon megjelent boraik a 2019-es Olaszrizling és 2019-es Pinot Noir rosé. Boraik több ízben is elnyerték a Lajoskomárom bora díjat.
  • Borvidék: Tolna
  • Alapítás éve: 2019
  • Terület: 0,14 ha
  • Éves palackszám: 2000

A pincészet fajtái

Fehér boraik több ízben is elnyerték a Lajoskomárom bora díjat. Fontosnak tartják, hogy az emberek rájöjjenek arra, ha kistermelőtől vásárol, azzal nem csak egy tárgyat vagy élelmiszert kap, hanem egy értéket, amiben benne van a termelő bánata, öröme, szeretete, maximális szaktudása, és nem mellesleg a jövője.

További információkért látogass el a facebook oldalukra!

 

A következő posztok érdekelhetnek

Káli pince

Németh pince

Bortkostolunk Toplista | TOP 5 BOR
hamarosan...

Harsányi

Ciróka Furmint 2016

hamarosan...

Mészáros

Cabernet Sauvignon 2016

hamarosan...

Kamocsay Prémium

Pinot Gris 2017

hamarosan...

Böjt Gergő

14' Cuvée 2014

hamarosan...

Bardon

Meszes Furmint 2016

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!