35.1 C
Budapest
szombat, július 13
spot_img

Szarka pincészet

A Szarka Pince több mint 10 éve működik. Jelenleg Mád öt dűlőjében, 2,5 hektárnyi területen vannak jelen, melyek a következők: Szilvás, Dancka, Juharos, Suba és Sarkad dűlők.

 

Mád földrajzi fekvésének és geológiájának kialakulása 14-15 millió évvel ezelőtt kezdődött a Pannon-tenger mélyén. A tektonikus lemez a mai Bodrog folyótól nyugatra emelkedni kezdett, tovább repedezett és hatalmas területen indult meg a vulkanizmus. Mádon a talajalkotó kőzetek a riolit, ami a megszilárdult vulkán lávája, vagy riolittuffa. Több millió éven át folyt utóvulkáni tevékenység és a tufa tovább alakult: kvarc, kaolin, bentonit és illit jöttek létre, valamint Mád legfontosabb ásványa a zeolit. A zeolit kristályos szerkezete lehetővé teszi, hogy a szőlő gyökere minél inkább megközelítse az alapkőzetet, így ásványi elemekben gazdag környezetben tudja felvenni a nedvességet. Ezeken az alapkőzeteken alakult ki a talaj, amelyben a szőlő is él. Mádon jellemző a vörös agyag talaj, amelyet a köznyelv csak „nyiroknak” hív.

Szarka pince

Mádon mintegy 1200 ha szőlő díszlik. A pincészet jelenleg 2,5 hektáron gazdálkodik Mádon a Juharos, Dancka, Szilvás, és Suba dűlőkben.

Céljuk az olyan természethű borok készítése, melyek a mádi területekre jellemző karakteres, ásványos, határozott savkarakterrel rendelkező ízvilágot bemutatják. E cél érdekében idős ültetvényeken, alacsony tőketerhelés mellett, organikus növényvédô szerekkel dolgoznak. A pincében csak saját élesztővel, enzimek nélkül, kézi Kossuth prés segítségével dolgozzák fel a termést.

- Hirdetés -

A borászat szőlészeti munkáit Szarka Bertalan, a borászati tevékenységeket Szarka Dénes, valamint a vendéglátást Szarka Enikő látják el. Termékeik számos helyen elérhetőek, kis -és nagykeresekedelemben egyaránt.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.szarkapince.hu

 

forrás: szarkapince.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek