35.1 C
Budapest
szombat, július 13
spot_img

Szeleshát birtok

A Szelesháti „terroir” a korábban jól ismert és büszke Szekszárdi borvidék közepén helyezkedik el, ami 25 km hosszan terül el a Duna nyugati oldalán, Budapesttől délre, 140-165 km távolságra.

 

A család 1998-ban fedezte fel a teljesen elhagyatott, de nagy potenciállal rendelkező területeket a szekszárdi borvidék déli részén, a Szeles-hát dűlőben. A 2001-ben kezdődő szőlőtelepítések 2019-ben fejeződtek be, így Szeleshát Birtok szőlőterülete 57 ha.

A birtok legnagyobb részén merlot, kékfrankos és cabernet franc szőlőfajtákat termesztenek. A borokat a legkorszerűbb technológiával felszerelt új feldolgozó üzemben készítik, tiszteletben tartva a hagyományokat, a vörösborokat lösz falba vájt pincékben érlelik, kis tölgyfahordókban, legalább 6 hónapig. A cél, hogy egyensúlyban lévő, tartalmas, ránk jellemző terroir borokat készítsenek.

A Borbirtok története

A szelesháti „terroir” a korábban jól ismert és büszke szekszárdi borvidék közepén helyezkedik el, ami 25 km hosszan terül el a Duna nyugati oldalán, Budapesttől délre, 140-165 km távolságra. A történelem óriási hatással volt az itt élő emberekre.

- Hirdetés -

Kétezer évre visszamenőleg a kezdetekben a kelták foglalkoztak itt szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Az első írásos emlékek a Római időkből származnak amikor, a római hadiút (Limes), éppen az alsónyéki szőlőhegy alatt futott és jelentette a birodalom keleti határát. A bortermelés folyamatos volt a középkorban.

Bencés szerzetesek dolgoztak a szőlőkben és még a török hódoltság idejében is ez volt az egyik fő bevételi forrása a helyi lakosoknak. Később a Habsburgok vették át a szőlőbirtokokat, és ennek bevételeiből a híres bécsi akadémia, a „Collegium Theresianum” működését finanszírozta.

A múlt évszázadban zajló két világháború mindent felforgatott. A szőlőbirtokok kicsi parcellákra darabolódtak fel és a terület tulajdonjoga is változott legalább 6-7 alkalommal. A második világháború ideje alatt, még a filoxéra vész előtt ültetett utolsó szőlőtőkék is kipusztultak, melyeket mindaddig vegyszerekkel védtek. 1946-ban a német származású bortermelők zömét kitelepítették Németországba, és a nagy történelmi múlt majdnem feledésbe merült. Egyedül a borospincék hatalmas száma őrzi és emlékeztet bennünket.

1998-ban kezdtünk szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozni abban a reményben, hogy a történelem megengedi álmaink megvalósítását.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.szeleshat.hu

 

Forrás: www.szeleshat.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek